2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chávez eltörölné az újraválasztási korlátozásokat, még 20 évig elnök maradna

2007. szeptember 03. 14:07, utolsó frissítés: 14:08

Tovább kormányozná Venezuelát Hugo Chávez elnök a következő évtizedekben, ha a választók támogatnák az újraválasztási korlátozásokat felszámoló és az elnöki mandátum idejét meghosszabbító javaslatait.

A politikus erről vasárnap beszélt szokásos heti rádió és tévébeszédében. Hangoztatta, hogy további évekre van szüksége az elnöki székben ahhoz, hogy megvalósítsa szocialista típusú gazdasági modelljének kiépítését Venezuelában. Ennek még csupán az elején tartanak, és legalább 2020-ig, 2027-ig is eltart, amikor "ő már öreg lesz, és ha még él egyáltalán".

A tervezett alkotmányos reform egyebek között lehetővé tenné Cháveznek, hogy 2012-ben ismételten induljon az elnökválasztáson. A javaslatot első körben jóváhagyta már a törvényhozás. Végső döntés 2-3 hónap múlva várható, majd népszavazást tartanak róla. Chávez 1954-ben született, 1998-ban került hatalomra a dél-amerikai országban; 2027-ben tehát 73 éves lenne, és ha még akkor is ő ülne az elnöki székben, 39 évi mandátummal büszkélkedhetne.

Az ellenzék hevesen bírálja a reformokat, azzal vádolva Chávezt, hogy évtizedekre kíván a hatalomban maradni, úgy mint közeli kubai barátja, Fidel Castro.

Chávez beszédében szólt arról is, hogy hamarosan megérkeznek azok a fegyverek, amelyeket Oroszországtól vásárolt Venezuela, "ezekkel fogják az amerikai agresszorokat levadászni, ha megtámadják országát." Caracas elsősorban helikoptereket, Szuhoj 30-as típusú harci gépeket és AK-103-as gépkarabélyokat vett Moszkvától.

A venezuelai elnök, hogy emelje a hazafias hangulatot, arra szólított fel honfitársait, hogy a nemzeti ünnepeken a kukoricából készített "Cuqui" szeszesitallal koccintsanak, és ne whiskyvel, ahogy ez manapság szokás. Példaként Oroszországot említette, ahol állítása szerint a legutolsó településen is vodkával mondanak pohárköszöntőt, ez része a nemzeti büszkeségnek. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS