2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína év végére megelőzi az USA-t üvegházgáz-kibocsátás terén

2007. szeptember 03. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

A legalapvetőbb tisztítás nélkül kerül a folyók és a tengerbe az 1,3 milliárdos kínai lakosság több mint felének, köztük 278 város lakóinak szennyvize. A szennyvíztisztító telepek nélküli városok közül nyolcban már több mint félmillióan élnek - közölte a kínai várostervezési hivatal elnöke.

A világ negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező országban iszonyatos mértékű víz- és levegőszennyezéssel küszködnek. Kína mára a savas esőkért felelős kéndioxid-vegyületeket kibocsátó országok élére került, elemzők szerint az év végére az Egyesült Államokat is megelőzi az üvegházhatást okozó gázszennyezés terén.

Becslések szerint mintegy 5000 közigazgatási központnak, valamint 20 ezer településnek nincs szennyvíztisztító berendezése, az ebből is eredő súlyos ivóvízhiány főleg a közép-kínai Honan (Henan) tartományban okoz gondot.

A szennyezés kérdése a pekingi olimpia közeledtével gyakran kerül előtérbe, miközben a játékok szervezői a főváros hírhedten egészségtelen levegőjét próbálják a szennyezés visszafogásával javítani. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS