2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfoglalta a Nahr el-Báred palesztin menekülttábort a libanoni hadsereg

2007. szeptember 03. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

A libanoni hadsereg teljesen az ellenőrzése alá vonta vasárnap a Nahr el-Báred palesztin menekülttábort, miután az ostrom nyomán minden ellenállás megszűnt a Fatah al-Iszlám szélsőséges szervezet ott meghúzódó harcosainak részéről - közölték katonai források.

A hadsereg több mint három hónapon keresztül ostromolta az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő fegyveres palesztin szélsőségeseket a Tripolitól 15 kilométerre északra fekvő táborban. A május 20-án kezdődött harcokban 158 libanoni katona és legalább 131 szélsőséges esett el. A harcoknak 42 polgári áldozata is van, a tábor lakói. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta ennek a belső konfliktusnak van a legtöbb halottja a közel-keleti országban.

"A harcnak vége. A libanoni hadsereg elfoglalta a Fatah al-Iszlám utolsó hadállásait is. A legtöbb maradék terroristát ma megöltük vagy foglyul ejtettük. Néhányan elszökhettek, de a katonák hajtóvadászatot indítottak utánuk" - mondta egy katonatiszt a helyszínen. A hadsereg a tábor teljes elfoglalásakor mindössze öt sebesült fegyverest talált.

A győzelem hírét a környező falvak lakói kitörő örömmel fogadták. A táborból már nem hallatszottak lövések, a falusiak azonban a levegőbe lövöldözve, autókürtökkel dudálva nyomkodva ünnepeltek, üdvözölték a keresztülvonuló katonákat.

Vasárnapra virradóra a palesztin harcosok kitörést kíséreltek meg a táborból, de a hadsereg szóvivője szerint egyikük sem jutott ki. Név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint 32 harcost megöltek, legkevesebb 15-öt foglyul ejtettek. Ebben az összecsapásban három katona esett el, az előző nap pedig kettő. A kitörési kísérlet előzménye, hogy a katonák közeledtek az akkor még 60-70 megmaradt szélsőséges fegyveres utolsó állásaihoz. Közben a szervezet másik csoportja kívülről támadta meg az ostromgyűrűt.

Becslések szerint a szervezetnek mintegy 360 fegyverese volt a harcok kezdetén. A Fatah al-Iszlám egy Szíria által támogatott palesztin csoportból vált ki tavaly, és bázisát Nahr al-Báredben alakította ki. A libanoni kormány vádja szerint a szervezet az al-Kaida mellett a szíriai titkosszolgálattal is kapcsolatban állt, és több libanoni merénylet elkövetéséért felelős.

A Vöröskereszt által 1949-ben alapított Nahr el-Báred a második legnagyobb libanoni palesztin menekülttábor volt a Szaida melletti Ain al-Hilve után. Mintegy 40 ezer lakosa volt, többségük azonban már a harcok kirobbanását követő első napokban a közeli másik menekülttáborba távozott. A múlt héten evakuálták Nahr el-Báredből az utolsó polgári személyeket, 25 asszonyt és 38 gyermeket. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS