2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több százezer dollárba kerül az amerikai elnökjelöltek biztonsága

2007. szeptember 03. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

A vezetői amerikai elnökjelölt-aspiránsok több százezer dollárt költöttek néhány hónap alatt biztonságukra; a korai kampánykezdés miatt sok politikus magáncégek testőreit bérelte fel.

A Demokrata Párt pályázóinak táborát vezető két szenátor, Hillary Clinton és Barack Obama mindenki másnál több pénzt fordított biztonsági vállalkozások szolgáltatásaira és magánnyomozókra - írta a Los Angeles Times vasárnap.

A 2008-as amerikai elnökválasztást megelőző minden eddiginél korábbi kampány miatt - a felszínen maradó pályázó politikusok biztonságát csak a későbbiektől szavatolja az állami titkosszolgálat - a republikánus Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó is tekintélyes összegeket fordított saját védelmére.

Egyelőre csak két politikus, volt first ladyként Hillary Clinton és külön kérésre Obama szenátor áll a szövetségi titkosszolgálat 24 órás védelme alatt.

Az elnökválasztási kampány egyetlen afro-amerikai pályázójának, Obama szenátornak a teljes körű védelméért 380 ezer dollárt kapott egy marylandi biztonsági ügynökség. A szolgáltatást három hónapon keresztül nyújtották májusig, amikortól a politikust már szövetségi védelmet alá helyezték.

"Nem emlékszem arra, hogy a kampány ilyen korai időszakában megjelent volna a biztonsági elem" - mondta Joseph Funk egykori titkosszolgálati ügynök, aki jelenleg az Obamának védelmet nyújtott marylandi Global Security Services cég vezetője.

Hillary Clinton kampányköltségvetéséből 40 ezer dollárt fizettek biztonsági magáncégeknek Virginia és Florida államban. Mitt Romney 15 ezer dollárért kérte egy michigani vállalkozás testőreinek segítségét.

A liberális kaliforniai lap értesülése szerint az állami tikosszolgálat kétezer szövetségi ügynököt fog bérelni az elnökjelöltségért harcoló nagy számú politikus védelmére, s ennek költsége több mint 110 millió dollárra fog rúgni. Az előző, 2004-es kampányban a jelöltek védelmére összesen 65 millió dollárt költött a titkosszolgálat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS