2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingusföldről ki akarják szorítani az oroszokat

2007. szeptember 03. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Újabb lövöldözés volt vasárnap az ingusföldi Karabulakban, amiről késő éjszakáig rendkívül ellentmondó jelentések érkeztek Moszkvába, s csak annyi bizonyos, hogy egy 21 éves ingus férfi életét vesztette.

Eleinte olyan jelentések érkeztek, amelyek szerint az orosz belügyi erők egységei keveredtek összetűzésbe, és az ügyben vizsgálatot indítottak. Később ezt cáfolták, és az ingus belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) erői léptek fel ingus harcosok ellen, s egy férfi életét vesztette, egy másikat pedig őrizetbe vettek.

Az illetők az első verziók szerint megtámadtak egy rendőrőrsöt, de ezt az FSZB cáfolta azzal, hogy a lövöldözés a karabulaki óvodánál tört ki, s csak később érkeztek a helyszínre a védelmi minisztérium erői.

Végül Jurij Turigin ingusföldi főügyész közölte, hogy a belügyi erők lövéseitől életét vesztette Apti Dalakov 21 éves karabulaki lakos, akinél találtak egy kézigránátot. A helyszínen őrizetbe vettek egy személyt, akinek köze lehetett a Nazranyban pénteken elkövetett, három rendőr életét követelő robbantáshoz.

Ingusföldön az utóbbi hetekben érezhetően fokozódik a feszültség: pénteken Karabulakban egy újabb orosztanárnő családját gyilkolták le - hasonló eset történt már közel egy hónappal ezelőtt is -, előző nap pedig ugyancsak az orosz belügyi erők lövéseitől meghalt egy 18 éves helyi fiatalember, aki előzőleg többször rálőtt a katonákra. Ezek miatt az Ingusföldön szolgálatot teljesítő orosz belügyi erők létszámát további 2000 fővel növelték.

A Kaukázus északi részén hosszú évek óta folyamatosak a harcok, és több etnikai háború dúlt, többek között Ingusföld és Észak-Oszétia között, de történnek fegyveres konfliktusok Csecsenföldön is. E viszályok következménye volt számos merénylet és terrorakció, köztük a 2004. szeptember 1-jén a beszlani 1. számú iskolában történt túszdráma, amelyben több mint 300 ember vesztette életét, és közel 800 megsebesült. Megfigyelők szerint a terrorcselekmények célja az oroszok kiszorítása Ingusföldről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS