2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi Gyurcsány a Magyar Gárda miatt

2007. augusztus 31. 16:35, utolsó frissítés: 16:38

A magyar kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti, etnikai és szexuális kisebbséghez tartozók védelmében. Az MDF kezdeményezésére a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette: a mostani helyzetben a politikai, közjogi rendszerhez közvetlenül kapcsolódik a fasiszta szélsőség.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor megismételte, hogy a Magyar Gárda rossz az országnak, ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet. A szabaddemokrata Eörsi Mátyás azt mondta: nincs fasizmus-veszély, de vannak, akik jogosan félnek, ezért kell összefognia az öt parlamenti pártnak. A KDNP-s Harrach Péter kiemelte: egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud.

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége elutasítja a gárdákat, és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokat.

Rágalmazásért feljelenti a kormányt a Jobbik Magyarországért nevű mozgalom, amely életre hívta a nagy belpolitikai vihart kavart Magyar Gárdát. Vona Gábor elnök, aki a Gárdát is vezeti, visszautasította, hogy nácik, vagy fasiszták lennének. Sajtóértekezletén kijelentette: egyenruhájukat a népviseletből és a népmesékben hősként szereplő "szegénylegények" ruházatából, és nem a náci SS egyenruhájáról mintázták. A Jobbik elnöke nyilvános vitára hívta Gyurcsány Ferencet az MSZP, Kóka Jánost az SZDSZ és Dávid Ibolyát, az MDF elnökét. (mr; mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS