2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öngyilkos merénylet a kabuli reptéren

2007. augusztus 31. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Egy német járőrt célba vevő öngyilkos merénylő támadásában egy afgán katona meghalt, és mintegy tucatnyian megsebesültek - köztük négy belga katona - pénteken az afgán főváros, Kabul repülőtérénél.

A robbanás a katonai és polgári légikikötőnek a NATO által ellenőrzött katonai övezete bejáratánál történt. Egy afgán repülőtéri illetékes közlése szerint a polgári légijáratok továbbra is menetrend szerint közlekednek.

Mint az afgán védelmi minisztérium szóvivője elmondta, a robbanóanyaggal megtöltött gépkocsi vezetője elvétette eredeti célját, egy német járőrt, és helyette afgán katonák csoportjába hajtott bele, akik egy ellenőrző pont előtt várakoztak a repülőtér katonai részének bejáratánál.

A robbanásban az előzetes adatok szerint egy afgán katona életét vesztette, hat másik megsebesült. A belépésre várakozó afgán katonák olaszországi kiképzésre utaztak volna. Két polgári személy is megsebesült a merényletben.

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a merényletben ugyan megrongálódott a német hadsereg két járműve, de német katona nem sebesült meg a támadásban.

André Flahaut belga védelmi miniszter ugyanakkor azt közölte, hogy a támadásban négy belga katona könnyebben megsérült. A robbanás egyiküknek kisebb égési sérülést, míg a többinek halláskárosodást okozott. A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő, az ISAF mintegy 300 belga katonájának feladata a kabuli repülőtér biztonságának védelme.

A tálib fegyveresek gyilkos hadjáratot folytatnak a kormánycsapatok és a külföldi katonák ellen Afganisztánban. A harci cselekmények következtében idén négyezren vesztették életüket, többségükben iszlamista lázadók. (MTI/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS