2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszáz újságírót öltek meg Irakban 2003 óta

2007. augusztus 31. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Legkevesebb 200 újságírót öltek meg Irakban a 2003. márciusi amerikai invázió óta - közölte pénteken a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet.

Anvar Abbásznak, a CBS amerikai televízió tolmácsának múlt heti meggyilkolásával 200-ra emelkedett az Irakban 2003 óta meggyilkolt újságírók száma. Abbász holttestét szombaton találták meg, néhány nappal azután, hogy Bagdadból elrabolták.

A kétszáz áldozat 73 százaléka közvetlen célpont volt. Ez az arány jóval magasabb, mint a korábbi háborúk alatt, amikor az újságírók rendszerint járulékos veszteségek vagy eltévedt golyók miatt vesztették életüket - mutatott rá az RSF. A szervezet szerint az áldozatok 80 százaléka fegyveres csoportok által meggyilkolt iraki újságíró, akiknek a többsége a külföldi média számára dolgozott.

Az iraki újságírók többségével halálbrigádok vagy lázadó csoportok végeztek, akik így akarták a munkavégzésüket megakadályozni, vagy rendszerint valamilyen politikai párttal szoros kapcsolatban álló munkaadójukat megbüntetni. A 200 médiamunkás többségét (110) Bagdadban vagy a főváros közelében (34) ölték meg. A többiek főként az észak-iraki Moszulban és Kirkukban haltak meg.

Irakban 84 médiamunkást raboltak el, 64 százalékuk iraki, és a fogva tartottaknak csak a felét engedték szabadon. Legkevesebb 27 újságírót kivégeztek, tizennégy továbbra is az emberrablók fogságában van. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS