2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folyadékok a repülőgépeken: felülvizsgálná a tiltást az EP

2007. augusztus 31. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Egy 2006-os uniós rendelet biztonsági okokból – bizonyos kivételekkel – megtiltotta, hogy az utasok folyadékot vigyenek fel a repülőgépek fedélzetére. Az Európai Parlament állásfoglalás-tervezete támogatja a terrorellenes intézkedéseket, de valószínűsíti, hogy a bevezetett intézkedések aránytalan hátrányokkal járnak.

A folyadékok légi járművekre történő felviteléről szóló 1546/2006/EK rendeletből eredő költségek valószínűleg nincsenek arányban az előírt biztonsági intézkedések hozzáadott értékével, ezért az Európai Bizottság „sürgősen és folyamatosan” vizsgálja felül a jogszabályt – ezt kéri az EP, már amennyiben a képviselők jövő szerdán megszavazzák az erről szóló állásfoglalást.

A szöveg tervezete szerint a parlament „támogat a légi közlekedés terén minden olyan terrorveszély elleni biztonsági intézkedést, amelyet realisztikusan a kockázat minimálisra csökkentése érdekében hoztak, és amely nem aránytalan mértékű”.

A képviselők arra szólítják fel a tagállamokat, támogassák „a folyékony robbanóanyagok kimutatására alkalmas hatékony eszközök kifejlesztésére irányuló kutatásokat”.

Az EP elismeri, hogy a repülőterek és az üzemeltetők költségei megnövekedtek, és az utasoknak – főleg az átszállóknak – kellemetlenséget okoz a szigorítás. A szöveg ugyanakkor megjegyzi: a rendelkezéseket „nem hajtották végre egységesen és következetesen az Európai Unió összes repülőterén”. A tervezet szerint ezt orvosolni kell. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS