2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végveszélyben a világ kétéltűi egy parazita gomba miatt

2007. augusztus 31. 08:41, utolsó frissítés: 08:41

A kétéltű fajok felét kipusztulás fenyegeti - erre hívták fel a figyelmet az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA) 62. nemzetközi konferenciáján, amelyet a budapesti állatkertben tartottak augusztus 26-tól 30-ig.

A dinoszauruszok eltűnéséhez mérhető biológiai katasztrófával kell szembenézni a közeljövőben, olyan mértékű a kétéltűek pusztulása a Földön - hangzott el a konferencián. A mintegy hatezer kétéltűfaj egyharmada vagy fele - így békák, szalamandrák, gőték - került a kipusztulás szélére. A baj oka elsősorban az ember. Az élőhelyek felszámolása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a vegyszerezés, a túlzott vadászat és gyűjtés jelenti a fő okokat. Ám jelenleg a legnagyobb veszélyt egy tíz éve feltűnt parazita gomba hozta, amely ellen még a védett területeken sem lehet mit tenni, s az általa terjesztett betegség a kétéltűek 80 százalékát hónapok alatt kipusztíthatja a különféle élőhelyeken.

Ezért a világ élenjáró környezetvédő szervezetei 2008-at a Békák évének nyilvánították, hogy felhívják az egész világ figyelmét a katasztrófára, valamint létrehozták a Kétéltűek bárkája nevű mozgalmat, amelynek egyik fő célja a legnagyobb veszélyben lévő fajok befogása és zárt helyeken - állatkertekben, akváriumokban és egyéb környezetvédő intézményekben - való őrzése, mindaddig, amíg a fő veszélyforrások felszámolása meg nem történik. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS