2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó-tárgyalások: nem is találkozott egymással a szerb és albán fél

2007. augusztus 31. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

Áttörés nélkül fejeződött be a koszovói tárgyalások bécsi fordulója, amelyet csütörtökön tartottak az osztrák külügyminisztérium épületében. Ugyanakkor mind az albánok, mind a szerbek megígérték, hogy nem cselekszenek olyasmit, amivel kisiklathatnák a megbeszéléseket.

A sajtót tájékoztató Wolfgang Ischinger német diplomata, a közvetítők egyike építő és baráti hangulatúnak minősítette a pristinai és belgrádi küldöttséggel folytatott eszmecserét. Közölte, hogy "amilyen hamar csak lehet, közvetlen tárgyalások lesznek a két érintett fél" között Koszovó jövőjéről.

Jelezte, hogy szeptember folyamán felgyorsítják a konzultációkat, és feltehetően a hónap végén, New Yorkban újabb találkozót rendeznek.

A koszovói kérdés megoldásán fáradozó, hat ország képviselőiből álló összekötő csoport megbízott diplomatái - Ischinger mellett az amerikai Frank Wisner és az orosz Alekszandr Bocan-Harcsenko - először a Fatmir Sejdiu elnök, Agim Ceku kormányfő és Kola Berisha parlamenti elnök vezette albán küldöttséggel ültek le a tárgyalni. Délután a nyolcfős szerb delegációval folytattak megbeszéléseket, amelynek élén Slobodan Samardzic, a koszovói ügyek minisztere állt, és tagja volt Vuk Jeremic külügyminiszter is. A két küldöttség egymással nem találkozott.

A német diplomata elmondta, hogy a dél-szerbiai tartomány esetleges felosztása nem került szóba a konzultációkon. A közvetítő trojka tartja magát ahhoz az összekötő csoport által megfogalmazott alapelvhez, amely kizárja Koszovó feldarabolását.

Az orosz képviselő lehetségesnek nevezte a kompromisszumot, ám leszögezte azt is, hogy konkrét forgatókönyvet nem tudnak felmutatni. "Igaz, erre nem is számítottunk, egyelőre még csak a tárgyalások elején tartunk" - fogalmazott.

Az előzetes nyilatkozatok eleve arra engedtek következtetni, hogy sem az albánok, sem a szerbek nem hajlandók engedni homlokegyenest ellenkező álláspontjukból. Az előbbiek ragaszkodnak a dél-szerbiai tartomány önállóvá válásához, legfeljebb az ellenőrzött függetlenségig készek elmenni a kompromisszumkeresésben. Az utóbbiak kibővített autonómia formájában képzelik el a megoldást, Szerbia államhatárain belül.

Az albán küldöttség szóvivője a tárgyalások után közölte, hogy a tartomány önállóvá válását eldöntött ténynek tekintik. A találkozón Koszovó és Szerbia jövőbeli viszonyára tettek javaslatot, amelyet szerintük két szomszédos, "egyenjogú, szuverén és független" állam közötti kapcsolatként kell elképzelni.

A közvetítő trojka megbízatása arra szól, hogy a felekkel folytatott tárgyalások után, legkésőbb december 10-ig terjesszen jelentést az ENSZ főtitkára elé Koszovó jövőjéről. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS