2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ahmadinezsád: Irán betölti majd az iraki hatalmi vákuumot

2007. augusztus 29. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint az Egyesült Államok iraki hatalma rövidesen összeomlik, és Irán kész arra, hogy segítsen majd betölteni a keletkező vákuumot.

"A megszállók politikai hatalma rövidesen összeomlik, és hamarosan hatalmi vákuum lesz a térségben. Térségbeli barátainkkal - például Szaúd-Arábiával - és az iraki néppel együtt azonban készek vagyunk betölteni a keletkező űrt" - szögezte le keddi teheráni sajtóértekezletén.

Iráni vezetők Núri al-Máliki iraki miniszterelnök legutóbbi teheráni látogatásán kijelentették, hogy csak az amerikai erők Irakból való kivonulása hozhat békét a háború dúlta országban, és ígéretet tettek arra, hogy Teherán minden tőle telhetőt megtesz az ország stabilizálása érdekében.

Az iráni elnök megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy beleavatkozik Irak belügyeibe, s elítélte azt, hogy több amerikai vezető is bírálta az utóbbi napokban az iraki miniszterelnököt, Máliki leváltására kérte a bagdadi parlamentet. Az amerikaiak amiatt bírálták a kormányfőt, hogy szerintük nem tudja elérni az ország szunnita, síita és kurd közösségeinek összebékítését. "Nyersen kijelentik, hogy a kormányfőt le kell váltani, az alkotmányt pedig meg kell változtatni" - mondta Ahmadinezsád.

Az elnök elvetette annak veszélyét, hogy az Egyesült Államok bármilyen katonai akciót indítana Irán ellen, mondván, hogy Washingtonnak - szerinte - nincs ilyen terve, s nincs is abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. "Határozottan állítom, hogy nem áll fönn ilyen vagy hasonló amerikai döntés veszélye. Még ha fontolgatnának is ilyen döntést, nem tudnák végrehajtani" - jelentette ki.

Ahmadinezsád szerint Nicolas Sarkozy francia elnök még "tapasztalatlan" államfő, "elképzelhető, hogy még nem érti szavainak jelentését", és ennek tulajdonítható, hogy egy hétfői nyilatkozatában kilátásba helyezte Irán bombázását arra az esetre, ha Teherán nem tenne eleget az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak atomprogramjával kapcsolatban.

Sarkozy felszólította Iránt, hogy tegyen eleget az ENSZ-határozatoknak, mert ez az egyetlen esély arra, hogy ne következzen be egy alternatív kimenetelű katasztrófa: "az iráni bomba vagy Irán bombázása".

Az iráni elnök szerint "frissen hivatalba lépett" francia kollégája "helyet akar magának a világ színpadán", de e kijelentésének "nincs politikai jelentősége, ami miatt foglalkozni kellene vele", illetve az csak "belpolitikai céllal hangzott el".

Franciaország az Egyesült Államokkal együtt újabb szankciókat szeretne bevezettetni az ENSZ-szel Irán ellen, mert az nem hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS