2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olmert csak érintőlegesen tárgyalt Abbásszal az önálló palesztin államról

2007. augusztus 29. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Ehud Olmert izraeli kormányfő kedden jeruzsálemi rezidenciáján csak érintőlegesen tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a palesztin államisággal, Jeruzsálem státusának meghatározásával és a palesztin menekültek hazatérésével kapcsolatos kérdésekről, amelyeket a palesztin fél a legfontosabbaknak tart a közel-keleti helyzet rendezési folyamatában - jelezte a találkozó után Száeb Erekát palesztin főtárgyaló, aki maga is részt vett a megbeszélések egy szakaszában.

Mint Erekát elmondta, Olmert megígérte, hogy néhány napon belül csökkenthetik a Ciszjordániában létesített ellenőrzőpontok számát, és fontolóra veszik, hogy engedélyezzék azoknak a palesztin milicistáknak a visszatérését Betlehembe, akik 2002-ben száműzetésbe kényszerültek, miután megszállták a városban a Születés Templomát. A legégetőbb kérdéseket illetően azonban a felek nem bocsátkoztak részletekbe. Erekát immár Rámalláhba hazatérve megállapította azt is, hogy ez a megbeszélés is még mindig a javaslatok és nem a lényegi egyeztetés szintjén zajlott.

Egy izraeli tisztviselő viszont azt állította, hogy Olmert és Abbász másfél órán tartó négyszemközti megbeszélésén most először folytatott elmélyült vitát a "két nép, két állam" kérdéséről, amióta márciustól fogva rendszeresen konzultálnak egymással. A névtelenséget kérő izraeli illetékes azonban részleteket nem tárt fel a négyszemközti megbeszélésről, mert az "bizalmas jellegű volt".

Abbász korábban jelezte, hogy a novemberre tervezett, Egyesült Államok kezdeményezte közel-keleti nemzetközi konferencia időpazarlás lesz, ha Izrael továbbra is leragad az elvi nyilatkozatok szintjén, és nem tesz konkrét lépéseket.

Olmert és Abbász az elmúlt hónapokban többször is találkozott egymással. A tárgyalások révén Izrael támogatást akar nyújtani Abbásznak az iszlamista palesztin Hamász szervezet ellen folytatott hatalmi harcában, és új életet lehelni a megfeneklett közel-keleti békefolyamatba, de - mutatnak rá izraeli elemzők - Olmert helyzete kormányának meggyengülése és a tavalyi, balul sikerült libanoni háború miatt meglehetősen ingatag. Ezért az úgymond alapproblémák megoldásának túlzott siettetése végső soron az izraeli szélsőjobboldali erők malmára hajtaná a vizet.

A Hamász élesen bírálta a keddi jeruzsálemi tárgyalást, mint ahogy azt is előre megjósolta, hogy a novemberre tervezett közel-keleti nemzetközi konferencia az izraeliek számára lesz kedvező. (MTI/AP/Reuters/AFP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS