2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó felosztását is lehetségesnek tartja a holland külügyminiszter

2007. augusztus 29. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

A holland külügyminiszter Koszovó jövendő státusának kérdésében kompromisszumos megoldást szorgalmazott kedden Belgrádban. Maxime Verhagen elvben egyetértett a mindkét fél számára elfogadható megoldást sürgető szerb vezetőkkel. Azt is leszögezte, hogy a Szerbiától elszakadni akaró déli tartomány sorsáról csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönthet.

Szerbia ragaszkodik hozzá, hogy Koszovó a része maradjon, a tartomány lakosságának 90 százalékát adó albánok viszont legfeljebb annyit hajlandóak engedni, hogy függetlenségük nemzetközi felügyelet mellett valósuljon meg. E két homlokegyenest ellenkező álláspont között kellene valahol megtalálni a kompromisszumot.

A kollégájával, Vuk Jeremiccsel, Vojislav Kostunica kormányfővel és Boris Tadic államelnökkel is konzultáló Verhagen a nap folyamán a holland rádiónak nyilatkozva Koszovó felosztását is lehetségesnek nevezte arra az esetre, ha szerbek és albánok meg tudnak állapodni ebben. Az utóbbi időben politikusok, szakértők részéről többször felvetett ötletet eddig mindkét fél határozottan visszautasította a nyilvánosság előtt.

Mindegy hogyan, de végre meg kellene állapodniuk a koszovói albánoknak és Szerbiának - közölte a pristinai vezetőkkel Verhagen. "Ki kell szakadni a jelenlegi helyzetből, ha megoldást akarunk és azt, hogy valódi tárgyalások legyenek Bécsben" - mondta a holland diplomácia vezetője az osztrák fővárosban csütörtökön nemzetközi közvetítéssel folytatódó, Koszovó sorsát érintő megbeszélésekre utalva. Verhagen Pristinában Fatmir Sejdiu albán államfővel, Agim Ceku miniszterelnökkel és az ENSZ-közigazgatást vezető Joachim Rückerrel tárgyalt.

Ha csak december 10-re várunk, és mindenki ragaszkodik korábbi álláspontjához, nem jutunk el a megoldásig - jelentette ki, arra a dátumra utalva, amelyre a nemzetközi közvetítőknek el kell készíteniük Koszovóra vonatkozó jelentésüket az ENSZ-főtitkárnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS