2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Huszonheten meghaltak Kerbelában a síita ünnepen kitört összetűzésekben

2007. augusztus 28. 19:22, utolsó frissítés: 19:22

Fegyveres összecsapások zavarták meg kedden az iraki Kerbelában zajló, nagy tömegeket mozgósító síita vallási ünnepet, s az összetűzések eddig legkevesebb 27 halálos és 147 sebesült áldozatot követeltek - közölte Szelím Kázem, a város első számú egészségügyi vezetője.

A rendőrség tájékoztatása szerint a harcok azt követően robbantak ki, hogy automata fegyverekkel és pisztolyokkal felszerelkezett szélsőségesek megkísérelték ellenőrzésük alá vonni az ünnepségek fő helyszínét - két, nagy tiszteletben álló síita mecset melletti területet - a rendfenntartó alakulatok pedig figyelmeztető lövéseket adtak le a fegyveresekre.

A síiták szent városának számító Kerbela központjában ezt követően állandósult a fegyverropogás, füstoszlopok emelkedtek a magasba, a levegőben amerikai harci gépek köröztek. Az egyik nyugati hírügynökség fotóriportere látta, amint a harcok elől menekülő emberek két - megsebesített vagy megölt - társukat igyekeztek biztonságosnak vélt helyre menekíteni, Abbász és Huszein imámok mecsetjei közelében pedig gránátok süvítettek. A területet lezárták a zarándokok elől.

A síita muzulmánok kedden ünneplik Mahdinak, a IX. században titokzatos módon eltűnt 12. - egyben utolsó és azóta is visszavárt - imámjuknak a születésnapját. Az évente zarándokok milliós tömegét megmozgató nap a síiták egyik legjelentősebb vallási ünnepe.

Irakban a nagy tömegeket mozgósító vallási ünnepeket szélsőségesek rendszerint jó alkalomnak tekintik sok áldozatot szedő terrorcselekmények elkövetésére. A hatóságok ezért a mostani ünnep előtt is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, attól tartva, hogy az al-Kaida terrorhálózat tagjai - az iszlám szunnita ágának követői - támadást intézhetnek a síita zarándokok ellen.

A felekezeti viszálytól dúlt Irakban a lakosság többsége a muzulmán vallás síita ágát követi. (MTI/AFP/Reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS