2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják Tomcatet

2007. augusztus 28. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Megváltoztatta a gyanúsítást a Tomcat néven ismert férfival szemben a rendőrség; közveszélyokozás előkészülete helyett, terrorcselekmény előkészületével, illetve robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják - közölte ügyvédje kedden az MTI-vel.

Futó Barnabás hozzátette: míg az első gyanúsításban szereplő közveszélyokozás előkészülete miatt legfeljebb három, addig a módosított gyanúsítás alapján, halmazati büntetésként, 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Batha László kedden délután megerősítette az ügyvéd által elmondottakat. Mint mondta, a férfi ellen folyó nyomozás során beszerezték az igazságügyi haditechnikai szakértő véleményét.

E szerint a csepeli lakásban lefoglalt anyagok "jellegüknél fogva megalapozzák egy súlyosabb bűncselekmény előkészületét", alkalmasak sérülés előidézésére, szélsőséges esetben halálos sérülés okozására, valamint nagy nyilvánosság előtt való használatuk a lakosság megfélemlítésére.

Jelenleg az eljárást a BRFK folytatja, most a hatásköri és illetékességi szabályokat tisztázzuk - mondta Batha László. (A terrorcselekmények nyomozására ugyanis a Nemzeti Nyomozó Irodának van hatásköre.)

A Tomcat néven ismertté vált P. Tamást két másik személlyel együtt fogták el még május elején egy XXI. kerületi panelházban, ahol az egyik lakásban robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat, elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas anyagokat, eszközöket találtak. Szakértői vélemény szerint a lakásban tárolt keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, vagyis alkalmasak voltak közveszély okozására.

P. Tamást, egy 21 éves férfit, valamint egy 48 éves nőt őrizetbe vettek, de csak Tomcat előzetes letartóztatását indítványozta az ügyészség. A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását, ezt azonban július közepén felülbírálta a Fővárosi Bíróság és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el P. Tamással szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS