2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új magyar párt alakulna Szlovákiában?

2007. augusztus 28. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

A szlovákiai magyarok körében felvetődött egy új magyar párt megalakításának gondolata - írta a SME kedden annak kapcsán, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tavaszi tisztújítása óta egyre élesebben mutatkoznak meg a volt elnök, Bugár Béla és a helyébe lépett Csáky Pál elnökké válása nyomán hangsúlyosabb szerephez jutott Duray Miklós szemlélete közti különbségek.

Mint a liberális polgári napilap írja, elképzelhető, hogy a "nemzeti orientációjú" Duray-Csáky-féle politikával szemben álló "értelmiségiek és vállalkozók" esetleg egy konkurens magyar pártot alapítanak, amelynek kulcsembere az MKP elnöki posztját nyolc évnél is hosszabb ideig betöltő Bugár Béla lenne. Bugár a tisztújításon bekövetkezett fordulatra reagálva annak idején bejelentette: kivonul a politikából, de parlamenti képviselői posztját a továbbiakban is ellátja; a párt vezetésében nem vállal szerepet, s ez csak egészen szélsőséges esetben, akkor lenne esedékes, ha létében kerülne veszélybe a szlovákiai magyarok egyetlen pártja.

A SME a felvetés kapcsán több embert megszólaltat. Öllős László politológus szerint a lehetséges új párt létrehozói nyilván Bugár személyére alapoznák az új magyar politikai erő sikerét. Egy új magyar párt sikeréhez azonban a szakértő szerint számos feltételnek kellene teljesülnie, de az úgyszólván biztos, hogy "a parlamentbe csak egyik jutna be, vagy egyik se".

A lap megkérdezte az MKP elnökét, Csáky Pált is, aki, mint mondja, már hallott róla, hogy netán ilyesmi készül, ám ha valóban létrejönne egy Bugár nevével jegyzett politikai erő, az "igencsak furcsa, a rekordok könyvébe illő" fejlemény lenne, hiszen azt jelentené, hogy a tisztújításon elbukott elnök "a saját pártja ellen fordulna".

A lap szerint a pártalapítással kapcsolatban a Bugár Bélához közeli Szigeti László vállalkozót emlegetik, aki azonban úgy ítéli meg, hogy egy másik párt létrejötte a szlovákiai magyarság parlamenti képviseletét sodorná veszélybe, ezért inkább azt gondolja, hogy a már adott magyar politikai erő, vagyis az MKP "értékrendjeinek bázisán kellene kialakítani különböző frakciókat", mert az utóbbi években az MKP a "nemzeti-keresztény normák felé húzott, amelyek azonban nem jelentik az egész magyar kisebbség alapértékeit", hiszen a soraikban liberálisok és szocialisták is vannak. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS