2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz milliárdos adott megbízást Politkovszkaja megölésére?

2007. augusztus 28. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában menedékjogot élvező orosz milliárdos személyében gyanítja Anna Politkovszkaja orosz újságírónő tavaly őszi meggyilkolásának megrendelőjét az Izvesztyija című moszkvai lap.

Terjedelmes cikkében a lap a legfőbb ügyészt idézve mindenekelőtt megírta, hogy Jurij Csajka jelentést tett Vlagyimir Putyin elnöknek reggel, s személyesen az államfő mondta, hogy a Politkovszkaja meggyilkolásáról szóló információkat mielőbb a nyilvánosság elé kell tárni.

Az Izvesztyija úgy véli: Jurij Csajka az elmondottakkal a lap által nyomban a gyilkosság után felvetett verziót támasztotta alá, amely szerint Politkovszkaja megölését nem más, mint Borisz Berezovszkij rendelte meg. Az ügyész nevet ugyan nem említett, de célzásai leginkább Berezovszkijra vonatkoztathatók, például az, hogy Politkovszkaja személyesen is találkozott gyilkosai megbízójával - vélekedik a lap.

Rámutatott: Berezovszkijnak folyamatosan bizonygatnia kell politikai menekült státusának indokoltságát, s a kérdés éppen tavaly nyáron-ősszel újra felmerült. A gyilkosság elérte hatását: a nyugati sajtóban oroszellenes kampány kezdődött, s az államok magyarázatot követeltek Moszkvától - írta a Gazprom médiabirodalmához tartozó Izvesztyija, s gyanújának adott hangot, hogy több más hasonló provokáció mögött is Berezovszkij áll.

Az Izvesztyija internetes felmérése szerint a több mint 2000 válaszadó közül 57 százalék vélekedett úgy, hogy Politkovszkaját azért ölték meg, hogy a bűncselekményt a hatalom nyakába varrják, 32 százalék szerint valamely tényfeltáró írásának szereplői álltak bosszút rajta, s 11 százalék szerint azért ölték meg, mert bírálta a rezsimet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS