2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott Alberto Gonzales amerikai igazságügy-miniszter

2007. augusztus 27. 18:52, utolsó frissítés: 18:52

Lemondott tisztségéről hétfőn Alberto Gonzales amerikai igazságügy-miniszter, aki az elmúlt hónapokban támadások kereszttüzébe került több szövetségi ügyész leváltása kapcsán.

A hír először a The York New Times című napilap internetes portálján jelent meg, majd névtelenséget kérő amerikai kormányilletékesek is megerősítették. Az igazságügy-minisztérium egyelőre nem kommentálta az ügyet, csupán annyit közölt, hogy közép-európai idő szerint 16:30-kor sajtókonferenciát tartanak.

A Fox News televízió úgy értesült, hogy Gonzales lemondási szándékát még pénteken telefonon közölte George Bush elnökkel, aki azt "kelletlenül elfogadta".

A Bush-adminisztráció névtelenséget kérő vezető tisztviselői az elnök környezetéből, a texasi Crawfordból úgy tájékoztatták az érdeklődőket, hogy Gonzales helyét átmenetileg valószínűleg Paul Clement, a legfőbb államügyész helyettese, az igazságügyi tárca negyedik legmagasabb rangú tisztviselője veszi át.

Az igazságügyi minisztert február óta próbálják lemondásra bírni demokrata párti kongresszusi képviselők amiatt, hogy tavaly nyolc szövetségi ügyészt elmozdított állásából, amit az ellenzék egyértelműen politikai tisztogatásnak tekint. Ugyancsak felrótták Gonzalesnek a legvitatottabb terrorellenes intézkedések kidolgozásában játszott szerepét.

Tavasszal azért is erősödött fel az igazságügy-miniszter elleni ellenzéki bírálat, mert kiderült: a minisztérium alá rendelt Szövetségi Nyomozó Iroda terroristák után nyomozva hatalmával visszaélve, több esetben valószínűleg jogellenesen gyűjtött adatokat évek óta.

Az 51 éves Alberto Gonzales közismerten az elnök régi barátja; 2005 februárjában ő lett az első hispán származású igazságügy-miniszter, előzőleg, Bush első elnöki terminusának idején fehér házi tanácsadóként működött, de Busht már texasi kormányzósága idején segítette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS