2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Netezik és mozizik könyvolvasás helyett az amerikaiak negyede

2007. augusztus 27. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Az amerikai felnőttek egynegyede tavaly egyetlen könyvet sem olvasott el. A leggyakrabban könyvet forgató réteget a nők és az idősek alkotják, a legnépszerűbb olvasmányok pedig a vallású témájú és népszerű ponyvaregények – derült ki az AP/Ipsos friss felméréséből.

Az átlagos amerikai 2006-ban négy könyvet fogyasztott el. Az egyáltalán nem olvasókat leszámítva az Egyesült Államok lakói átlagban hét könyvön jutottak túl.

Sok amerikai bevallottan hozzá sem fog egy könyvhöz, mert elálmosodik, ezért inkább valami könnyedebb elfoglaltságot keres. Ez a jellemző attitűd tükröződik az évek óta pangó amerikai könyvpiacon, amelynek fellendülésére egyetlen szakértő sem számít. A könyvek iránti közömbösségben a kutatások szerint persze szerepet játszik az internet és a média támasztotta verseny, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások is.

A Gallup 2005-ös felmérése a mostanihoz hasonló eredményt produkált, akkor az derült ki, hogy az emberek évente átlagban öt könyv olvasásába fognak bele. Ez a szám 1999-ben még tíz volt, 1990 viszont csak hat.

A Nemzeti Művészeti Alapítvány 2004-es tanulmányából az derült ki, hogy az amerikai felnőtteknek csak 57 százaléka olvasott el legalább egy könyvet 2002-ben. A fő okok között a televíziót, a mozit és az internetet említették a kutatók.

Az AP/Ipsos mostani kutatása szerint a megkérdezettek 27 százaléka nem vett a kezébe egy könyvet sem tavaly. Ebbe a nem könyvolvasó kategóriába tartozik a férfiak egyharmada és a nők egynegyede. Többnyire idős emberek, kevésbé iskolázottak, alacsony jövedelműek, valamilyen kisebbséghez tartoznak, vidéken laknak és nem vallásosak.


Akik leginkább olvasnak,

azok többségükben felsőfokú végzettségűek és 50 évesnél idősebbek. A szenvedélyes könyvolvasók körében a nők átlagban kilenc könyvet olvastak ki, a férfiak ötöt. Vannak szélsőségek is, a 64 éves Charlotte Fuller, nyugdíjas nővér például 70 könyvön rágta keresztül magát egy év alatt.

Az Egyesült Államok déli részein többet olvasnak, mint máshol, többnyire vallásos könyveket és romantikus regényeket. A fehérek több könyvet lapoznak, mint a feketék és a hispánok, a rendszeresen istentiszteletre járóknál pedig kétszer többet olvasnak azok, akik nem járnak templomba.

A demokraták valamivel több könyvet olvasnak, mint a republikánusok. Előbbiek körében 22 százalék tavaly egy könyvet sem vett a kezébe, a republikánusoknál ez az arány 34 százalék.

A leggyakoribb olvasmányok a Biblia és a vallásos tartalmú művek, ilyen köteteket a lakosság kétharmada forgat. Népszerűek a könnyed regények, a történelmi írások, az önéletrajzok, továbbá a detektívtörténetek, ilyen könyveket minden második amerikai olvas. A lakosságnak viszont csak kevesebb mint öt százaléka fogyaszt politikai könyveket, olvas verseket vagy klasszikus irodalmat.

Az amerikai könyvforgalmazás tavaly 26,6 milliárd dollárt tett ki, ez háromszázalékos növekmény az előző évhez képest; az eladott 3,1 milliárd könyv alig egyszázalékos bővülést jelez. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS