2020. január 25. szombatPál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Palesztin újságírók a Hamász zaklatásai ellen tiltakoztak Gázában

2007. augusztus 27. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Több mint száz palesztin újságíró ülősztrájkkal tiltakozott vasárnap Gázában az ellen, hogy a Hamász június közepén történt hatalomátvétele óta nyomást gyakorol a sajtóra.

Az újságíró-szövetség belvárosi székháza előtt tartott tiltakozó megmozdulás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Hamász-milicisták pénteken előállították négy kollégájukat, illetve másnap megpróbálták letartóztatni a francia hírügynökség (AFP) helyi tudósítóját, aki egyben az újságírók gázai szövetségének vezetője.

A magasba tartott transzparenseken "Igen a sajtószabadságra" és "Nem az újságírók letartóztatására" feliratokat lehetett olvasni. Egy másik tábla szerint "Az izraeli megszállásnak nem sikerült megfélemlítenie az újságírókat, s a Hamász Végrehajtó Ereje sem fogja".

Az Izraelben és a palesztin területeken akkreditált tudósítókat tömörítő Külföldi Sajtószövetség (FPA) vasárnap közleményben szólította fel "az illetékes gázai hatóságokat a sajtószabadság tiszteletben tartására. Elfogadhatatlan a kötelességüket végző hivatásos újságírók jogainak ilyen fajta veszélyes megsértése" - szögezte le a dokumentum, amely szerint "a sajtószabadság semmiféle korlátozására nem lehet mentség".

A sajtó négy munkatársa - az AFP fotoriportere és három operatőr - éppen távozóban volt Fatah-szimpatizánsok tüntetéséről, amikor előállították őket pénteken Gázában. Az ellenlábas politikai mozgalom tüntetését a Hamász Végrehajtó Erejének tagjai levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel oszlatták szét.

Szombaton késő este Hamász-milicisták megpróbáltak letartóztatni Sákir Abu el-Aunt, az AFP tudósítóját, az újságírók gázai szövetségének vezetőjét, miután előző nap felemelte szavát az ellen, hogy megvertek újságírókat, akik egy Hamász-ellenes tüntetésről tudósítottak. Aun telefonon felhívta kollégáit, akik azonnal odasiettek és élőláncot alkottak a ház körül. Perceken belül megérkeztek Iszmáil Haníje menesztett miniszterelnök hivatalának illetékesei is, akik távozásra bírták a milicistákat, és félreértésnek nevezték a történteket.

Ciszjordániában szombaton már mintegy negyven palesztin újságíró tüntetett a sajtó munkatársait ért Hamász-támadások miatt. Követelve a sajtószabadság érvényesítését, felszólították a Hamászt, hogy vessen véget az erőszaknak a Gázai övezetben. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS