2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görögország: 1 millió euró a gyújtogatók nyomravezetőinek

2007. augusztus 27. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Egymillió euró jutalmat ajánlottak fel Görögországban azoknak, akik információval szolgálnak a gyújtogatókról, az országban immáron 57 halálos áldozata van az erdőtüzeknek. A hatóságok nem fedik fel az áldozatok kilétét, de rendőrségi források szerint a péntek óta áldozatul esettek között hét gyerek is van.

Az elmúlt három napban ötszáznál több lakóépület, üzlethelyiség égett le, valamint több tízezer hektárnyi erdő. A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután a tüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre is.

Az ókori olimpiai játékok helyszíne időközben megmenekült a lángoktól. A déli Peloponnészosz-félszigeten fekvő Olümpia település szélét nyaldosták már az erdőtűz lángjai, de végül sikerült megállítani azok átterjedését az ókori olimpiai játékok helyszínére - közölték a tűzoltók.

A Zeusznak ajánlott olümpiai szentély adott otthont az ókori játékoknak i.e. 776-tól az i.sz. IV. századig. A hely rajta van az UNESCO világörökségi listáján. Olümpiában kiürítettek egy szállodát is, több ház megégett. Ugyancsak lángra kapott egy fa az olimpiai akadémia épülete mellett. A helyi televíziók képriportjainak tanúsága szerint sűrű füst borítja az egész térséget. A tűzoltóság hat repülőgépet, két helikoptert, 45 tűzoltót és 15 tűzoltókocsit küldött a helyszínre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS