2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abházia megerősítette: lezuhant egy repülőgép Grúziában

2007. augusztus 25. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Abházia, Grúzia szakadár tartománya megerősítette, hogy a héten lezuhant területén egy repülőgép, amelyet nem tudtak azonosítani - jelentette szombaton az Interfax orosz hírügynökség. "A legvalószínűbb, hogy bombázó vagy kémrepülő volt, amely általunk ismeretlen okok miatt megsérült és lezuhant a hegyekben" - idézte a hírügynökség Anatolij Zajcev abház vezérkari főnököt.

Grúzia pénteken bejelentette, hogy fegyveres erői rálőttek egy orosz repülőgépre, amely megsértette a grúz légteret és feltehetően lezuhant Abháziában. Állítását szombaton már úgy módosította, hogy a grúz erők csak figyelmeztető lövést adtak le.

Az orosz légierő egy magas rangú tisztje pénteken este újabb provokációnak nevezte a grúz állítást. Az Interfax jelentése szerint két helyi lakos a grúz Rusztavi-2 tévéállomás műsorában pénteken elmondta, hogy aznap Lata falu közelében találat ért egy repülőgépet, amely lezuhant, de megközelíthetetlen helyen, így csak a füstjét látták. A grúz belügyminisztérium a tévéállomás kérdésére azt közölte, hogy augusztus 21-én tüzet nyitottak egy repülőgépre, amely megsértette Grúzia légterét, de további magyarázatot nem fűzött ehhez.

Oroszország és Grúzia viszonya mind feszültebbé válik, amióta Tbiliszi közölte: augusztus 6-án egy orosz katonai repülőgép megsértette légterét, és arról egy rakéta hullt grúz területre. A helyszínen már több nemzetközi és egy orosz vizsgálóbizottság járt. Az utóbbi fotókkal és az azokon is látható tényekkel alátámasztva állította: az a lövedék nem lehet az, aminek a grúz hatóságok tartják, és nem is eshetett volna úgy le. A légtér akkori megsértését többször igen határozottan cáfolta az orosz légierő is. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS