2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetés a Magyar Gárda megalakulása ellen

2007. augusztus 25. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Letették esküjüket a Magyar Gárda tagjai szombaton, a budapesti Szent György téren. A Budai Várban tartott rendezvényen 55 gárdista mondta el esküjét. Az esküt követően a felesketett gárdistáknak az okleveleket Für Lajos volt honvédelmi miniszter adta át.

A rendezvényen, amelyen az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának becslése szerint mintegy kétezer ember jelent meg, felszólalt Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője. A Magyar Gárda zászlaját felszentelte a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője.

A budai Vár melletti Dózsa György téren a Magyar Gárda tagjainak avatásával egyidőben zajló, a Liga (MAL) és a Nagy Imre Társaság által, "az újfasiszta, neonáci erők magyarországi térnyerése, valamint a kirekesztés minden formája ellen" szervezett tüntetésen mintegy ezren voltak szombaton délután.

Tamás Gáspár Miklós filozófus "a magyar SS megalakulásának" nevezte a szombati napot, úgy véleményezve, hogy az nemcsak a magyar zsidókat és cigányokat sérti, hanem a palócokat, hunokat és székelyeket is, mivel, mint fogalmazott: "magyarellenes, nemzetellenes, emberellenes - és hülye".

Daróczi Ágnes publicista gyalázatnak nevezte, hogy egy "volt hadügyminiszter" a nevét adja a Magyar Gárda felesketéséhez és legitimizálja azt.

"Teremtsünk egy igazságosabb és szebb Magyarországot, mert különben nagyon csúnyával nézhetünk szembe és mi is hibásak leszünk" - mondta Donáth Ferenc. A Nagy Imre Társaság budapesti elnöke párhuzamot vont a Magyar Gárda és az 1944-1945-ös nyilasok, illetve az 1956-os munkásőrség között, úgy értékelve, hogy ugyanolyan pártszolgálatos, parancsuralmi szervezet mint azok voltak. Megjegyezte: azokra is eleinte sokan csak legyintettek. Hozzáfűzte, hogy nem ez volt az utolsó antifasiszta tüntetés, ha kell, még sokszor összegyűlnek.

A demonstráció végén 56 nevet olvastak fel "A mi Magyar Gárdánk" elnevezéssel, olyanokét, akik 1944-45-ben vagy életüket adták a feketeruhás terror elleni küzdelemben, vagy ellenálltak és másokat is erre hívtak fel - idősebb Antall Józseftől Ságvári Endréig, politikusokét, katonatisztekét, tábornokokét, ellenállókét, művészekét, írókét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS