2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kánikula hatására erdőtüzek tombolnak Görögországban

2007. augusztus 25. 09:58, utolsó frissítés: 10:36

Több száz embert menekítettek ki a lángok elől szombat hajnalban Görögországban az égei-tengeri Évia szigetéről. A Peloponnészosz-félszigeten tomboló erdőtüzekben a legfrissebb adatok szerint tizenkilencen vesztették életüket.

Péntek éjjel több helyen is tüzek gyulladtak a fővárostól, Athéntól keletre elterülő Évia sziget déli részén. Több százan menekültek pánikszerűen Sztíra kikötővárosba, hogy onnan kis komphajókon a szárazföldre szállítsák őket. A szigeten tomboló tüzek füstjét Athén keleti pereméig fújta a szél.

A görög fővárosban is volt dolguk a tűzoltóknak: Galátszi városrészben egy parkban lángra kapott a növényzet.

Görögország déli vidékén 40 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Athénban még éjjel is 30 fok volt.

A kánikula és a rendkívüli szárazság miatt a mediterrán ország számos pontján ütött ki tűz. A Peloponnészosz-félszigeten péntek estig 19 halálos áldozatot követeltek az erdőtüzek; több falu lakosságát kellett kimenekíteni a lángok elől.

Óriási kiterjedésű tűz tombol a félsziget déli partvidékén, Kalámata városánál, de Szpárti (Spárta), Kórinthosz és Trípoli közelében is fellobbantak a lángok. Messzénia és Lakónia tartományokban rendkívüli állapotot hirdettek ki. A görög kormány az Európai Unióhoz fordult segítségért.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS