2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdőtüzek Olasz- és Görögországban: 22 halott

2007. augusztus 24. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Több száz embert kimenekítettek otthonából a terjedő erdőtűz miatt péntekre virradóra a dél-olaszországi Reggio Calabria tartományban. Sangineto településen ki kellett költöztetni egy szálloda mintegy száz vendégét is.

A tűzoltók és a polgári védelem folyamatosan riadókészültségben van Dél-Itáliában. A tüzeknek szerdán három halálos áldozata volt a szicíliai Messina közelében lévő Patti faluban, amivel országosan 11-re nőtt a lángok közt életüket vesztettek száma a nyár eleje óta.

A messinai tengermelléken még most is több tűz pusztít. A patti tragédiák miatt a rendőrség pénteken kihallgatott négy olyan személyt, aki gyújtogatással gyanúsítható. Az olasz hatóságok szerint az erdőtüzek túlnyomó többségét szándékosan okozzák. Szerdától már a hadsereg is segít az oltásban.

Nagy kiterjedésű erdőtűz tombol a dél-görögországi Kalámata kikötőváros közelében is, ahol a rendkívüli szárazság és az erős szél miatt a tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat. A helyi rádióadók pénteki beszámolója szerint a lángok több tucat házat elemésztettek a peloponnészoszi kikötővárostól keletre húzódó Taigetosz hegység településein. Az éjjel emiatt ki kellett üríteni a térség két faluját, valamint egy üdülőtábort és egy monostort is.

Az óránként több mint 100 kilométeres sebességű szél akadályozza a tűzoltó repülőgépek és helikopterek bevetését. Az erdőtűz Meszíni-öböl fölött gomolygó fekete füstjét sok kilométerről is látni lehet. A tűzoltók szerint az oltást rendkívül megnehezíti, hogy a tűz több fronton támad, s frontok mostanra sok kilométer hosszúságúra nyúltak.

A több hónapja tartó rendkívüli hőség és szárazság miatt Görögországban június óta megsokszorozódott a tűzvészek száma, amelyekben eddig több tízezer hektárnyi erdő égett le, és a lángokban 11 ember vesztette életét, köztük öt tűzoltó.

A tűzoltóság közlése szerint az ország északi és nyugati részein több helyen ég jelenleg is az erdő, így például Lakóniában, a Párnon hegységben, valamint Árta, Joánina és Kasztoría térségében. (MTI/AFP, MTI/dpa/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS