2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kevés szlovák hisz Malina Hedvignek

2007. augusztus 24. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg és azért, mert mint a lány állítja: magyarul beszélt.

Ez derül ki az MKV szlovák közvélemény-kutató ügynökség 1200-as mintára alapozott felméréséből, amely a tavaly augusztus 25-én történt incidens évfordulójára készült. Ezzel szemben a megkérdezettek 12,8 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget.

A szlovákiai magyarok - mint az MVK nevesíti: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) választóinak - 72 százaléka azonban fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak. Figyelemre méltó, hogy az egyik ellenzéki szlovák politikai erő, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KD) választóinak egynegyede is ugyanezt hiszi, amit Pavel Haulík szlovák szociológus sem tud megmagyarázni. Mint a felmérést megrendelő és annak eredményeit pénteken közlő szlovák liberális polgári napilapnak a szociológus mondta: "rejtély".

A megkérdezettek 21,7 százaléka szerint a lányt valóban megtámadták, de nem nemzetiségi okból. 24,3 százalék szerint a támadás nem történt meg, a lány a történetet csak kitalálta. Ez azt jelenti, hogy ennyi megkérdezett azonosul a rendőrség álláspontjával, amely két héttel a lány ismeretlen tettesek ellen tett feljelentése után azzal zárta le a nyomozást, hogy a támadás nem történt meg.

24,5 százalék sem a lány, sem a rendőrség változatát nem hiszi el, és kiderül: Szlovákiában a megkérdezetteknek mindössze 4,3 százaléka nem hallott soha Malina Hedvigről. A szlovák nemzetiségű válaszadóknak azonban csak 6 százaléka hiszi el, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak.

A SME több írásban is foglalkozik az üggyel. Mint írja: az eset megosztotta Szlovákiát, mégpedig annak következtében, hogy a belügyminiszter, a kormányfő és az országos rendőrkapitány tavaly szeptemberben megtartott sajtótájékoztatóikon "igen szuggesztív fellépésükkel az emberek többségét arról győzték meg, hogy a lány hazudik", márpedig ez bizonyíthatóan nem felel meg a valóságnak - mondta a lapnak Peter Zajac szlovák irodalomtörténész, a Hedvig mellett fellépő szlovák értelmiségiek egyike. Véleménye szerint a sajtó oknyomozásának köszönhetően időközben a közvélemény egy része mégis Hedvig igaza felé hajlott.

A lapban véleményt mond Öllős László politológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke, aki kifejti: korántsem biztos abban, hogy Malina Hedvig ügyét a közvélemény valaha is egységesen fogja megítélni. Mert ha majd egy esetleges bírósági folyamat során nagyon áttekinthető kép születne is a történtekről, a politikusok akkor is "az általuk előadott véleményeket igyekeznek majd felszínen tartani". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS