2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évente 200 ezren halnak meg a zajszennyezés miatt

2007. augusztus 24. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Tízezrek életét követeli a zajártalom szerte a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Egyedül Európában a halálos kimenetelű szívrohamok két-három százalékát okozza a közlekedés által előidézett zaj - olvasható a New Scientist brit tudományos magazin legújabb számában a WHO-ra hivatkozva. Becslések szerint évente mintegy 200 000 ember halhat meg zajártalom következtében.

A tartósan nagy fokú zajártalom emellett különböző betegségeket is előidézhet. Ilyen például az alvászavar, a nagyothallás és a fülzúgás, amelyeket hangos zene, mulatozás és közlekedési zajártalom egyaránt előidézhet. A WHO eddigi becslései szerint egyedül Európában évente félmilliónál több egészségesen eltölthető életév megy veszendőbe zajártalom következtében.

Nappali vagy éjszakai, alacsonyabb erejű, de állandó zajártalom tanulási zavarokat okozhat gyerekeknél - írja a New Scientist. Egy Münchenben elvégzett svéd vizsgálat kimutatta, hogy Riem repülőterének bezárása után a repülőtér közelében lakó gyerekek tartós emlékezete 25 százalékkal javult. Ugyanilyen arányban romlott viszont az új müncheni repülőtér környékén élő gyerekek tartós emlékezete a repülőtér üzembe helyezése után.

Az orvostudomány szerint a zajártalom által előidézhető súlyos károsodás küszöbe 85 decibel, a fájdalomhatár pedig 120-130 decibel, ami megfelel egy körülbelül száz méter távolságra lévő lökhajtásos repülőgép felszállásakor keletkező zajnak.

Lakásokban általában 40-50 decibel, irodákban 65 decibel erősségű a zaj, az utcákon pedig gyorsan eléri a 85 decibelt. A diszkókban és rock-koncerteken a zaj ereje gyakran eléri a 110 decibelt és ezáltal hangosabb, mint egy 100 decibeles légkalapács. A zaj minden három decibeles fokozódása esetenként megkettőzi a fül terhelését. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS