2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaadta megbízatását a kijelölt kormányfő Belgiumban

2007. augusztus 24. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Megbízatásának visszavonását kérte II. Albert királytól Belgiumban csütörtökön Yves Leterme kijelölt miniszterelnök, miután nem sikerült életképes kormánykoalíciót összeállítania a júniusi választáson győztes pártokból.

A volt flamand kormányfő, aki elsősorban a holland ajkú Flandriának kedvező programját szerette volna elfogadtatni tervezett koalíciós partnereivel, esti közleményében úgy fogalmazott: tárgyalásai során azt állapította meg, hogy "pillanatnyilag lehetetlen olyan ambiciózus kormányprogramot összeállítani, amelyre a választók június 10-én szavazva világos megbízást adtak".

A király egy szóvivő közlése szerint elfogadta Leterme döntését. Várhatóan újabb egyeztetések kezdődnek arról, milyen pártösszetételű koalíció összeállására van esély.

A kereszténydemokrata Leterme volt flamand kormányfő a két és fél hónappal ezelőtt lezajlott választások óta hiába próbálkozott összeegyeztetni a francia ajkú (vallon) és a flamand pártok programjait. A politikus elsősorban saját törekvéseit igyekezett elfogadtatni vallon partnereivel, akiket azonban a jelek szerint nem tudott rávenni arra, hogy hozzájáruljanak: munkaügyi, közlekedési, igazságügyi és főként pénzügyi kérdésekben bővítsék a tartományok jogkörét (elemzők szerint ez a bővítés a gazdagabb Flandriának kedvezne).

A június 10-i választások nyomán széles körben osztani kezdték azt a vélekedést, hogy Belgiumban a flamand és a vallon kereszténydemokraták, illetve liberálisok négypárti nagykoalíciója lenne a legjobb megoldás (a választáson a flamand pártok közül a kereszténydemokraták, a vallonoknál a liberálisok szerepeltek legjobban). A szocialisták a várakozások szerint ellenzékben maradnak.

Az Európai Bizottság szóvivője egy kérdés kapcsán csütörtökön jelezte: a testület nem tart attól, hogy a belga kormányalakítás csúszása bonyodalmakat jelenthetne az uniós intézmények munkájában.

Az új belga kormány egyik feladata lesz, hogy 2010-ben fél évig betöltse az EU soros elnöki posztját. Az új uniós rendszer alapján Belgium két másik soros elnökkel, Spanyolországgal és Magyarországgal közös uniós programot alakít majd ki 2010 elejétől 2011 közepéig. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS