2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszországban az átlagfizetés havi 500 dollár

2007. augusztus 24. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Az oroszorországi átlagfizetés 13.575 rubel (500 dollár), és folyamatosan nő - derült ki a Statisztikai Hivatal (Roszsztat) legfrisebb adataiból.

Az Izvesztyija című lap a lakosság hétköznapi szükségletét fedező vásárlások statisztikai struktúrája alapján kiszámolta: az egy keresetből élő átlagcsalád - papa, mama, gyerek - ezen összeg mintegy 40 százalékát (5237 rubel) költi élelmiszerekre, de ezért nem jut kiváló minőségű élelemhez. Ha a naponta ajánlott 150 grammnyi húst akar adni a mama családtagjainak, akkor csak a viszonylag olcsóbb csirkehúsból teheti ezt meg.

Zöldségre 303, gyümölcsre 520 rubel, tejre és tejtermékekre 494, halra 1650 rubel megy el, viszont bőven kerül az asztalra burgonya, kenyér és száraztészta, és a legnagyobb tétel az alkohol, amely 900 rubelt visz el havonta: az átlagapuka napi legalább két üveg jó minőségű sört, vagy havi 15 üveg vodkát fogyaszt.

Az egyéb vásárlásokra 4452 rubelt költ a család. Ebből a legnagyobb tétel a ruhanemű, amelyre átlagosan 1447 rubelt adnak ki, ami havonta egy, legjobb esetben két ruhadarabra elegendő, egy flakon kölnire legfeljebb félévente egyszer telik. Nagy tétel még a gyógyszer, amelyre 439 rubel megy el. Újságokra pedig 67 rubel megy el, ami annyit tesz, hogy a bódékban kínált, hihetetlen mennyiségű újságból és folyóiratból heti egy tévéműsort, és talán néha egy-egy sportújságot vesznek.

Az egyéb kiadások közül a legnagyobb részt - 1564 rubelt - a lakbér, illetve a szovjet időkben igen alacsony árak óta folyamatosan dráguló kommunális szolgáltatások viszik el, átlagosan 444 rubelt költ az átlagcsalád tömegközlekedésre, nagyjából ugyanannyit telefonra. Szórakozásra mindössze havi 41 rubel telik, ami nagyjából egy gyerekeknek szóló képregény füzet ára, viszont a mai árak mellett messze nem elég egyetlen színházjegyre sem, így a család nem jár sem moziba, sem színházba, sem múzeumba.

Mindemellett az átlagcsalád félretesz havi átlagban 798 rubelt, de a takarékkönyvben soha nincs sok: nagyobb vásárlásokra, vagy nyaralásra megy el a pénz, amelyből az egy év alatt összegyűjtött összeg legfeljebb ha arra elég, hogy elmenjenek falura a nagymamához.

Más szóval az átlagfizetés igen kevés - noha Moszkvában az országos átlag közel duplája, s a fővároson kívül általában minden olcsóbban kapható -, és ez még csak az átlag, ami annyit tesz, hogy nagyon sokan ennek a felét sem keresik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS