2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A palesztinok többsége a szükségkormányt támogatja, nem a Hamászt

2007. augusztus 23. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A palesztinok nagy többsége a Szalám Fajjád vezette, Nyugat-barát szükségkormányt támogatja, nem a hatalomból elűzött Hamász által uralt előző kormányzatot, a Gázai övezet lakossága azonban úgy véli, hogy a közbiztonság javult az övezetben azóta, hogy a radikális mozgalom kizárólagos uralma alá vonta a területet - ez derül ki egy nagy tekintélyű független palesztin közvélemény-kutató csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérési eredményeiből.

A palesztin területeken most először végeztek közvélemény-kutatást azóta, hogy a Hamász júniusban, öt napig tartó véres harcok tán ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. Mahmúd Abbász palesztin elnök utána fosztotta meg hatalmától a Hamász dominanciájú, de a mérsékeltebb Fatah mozgalommal közös egységkormányt, és Szalám Fajjád vezetésével szükségkormányt nevezett ki, amely azonban csak Ciszjordánia felett gyakorol ellenőrzést.

A felmérés szerint a palesztin lakosság 47 százalékának az a véleménye, hogy Fajjád kormánya jobban teljesít, mint az Iszmáil Haníje vezette előző kabinet. A megkérdezettek 24 százaléka van az ellenkező véleményen, 23 százalék pedig azt mondja, hogy nincs különbség a két kormány teljesítménye között. Az emberek hat százaléka nem válaszolt az ezt firtató kérdésre. Érdekes módon csak a Gázai övezetben megkérdezettek válaszait tekintve is 47 százalék azok aránya, akik Fajjád kormányát tartják jobbnak, viszont 31 százalék azoké, akik Haníje kabinetjét tartották többre.

A gázai övezeti lakosok 44 százaléka mondta azt, hogy személyes biztonsága jobb lett a Hamász-uralom alatt, 31 százalékuk viszont úgy véli, rosszabb lett a közbiztonság. Az általános életfeltételek tekintetében azonban 45 százaléknyian azt mondták, hogy rosszabb a helyzet, mint volt, és csak 34 százalék szerint jobb. Ennek oka az lehet, hogy az övezet el van szigetelve a külvilágtól, és gazdasági nehézségekkel küzd. A felmérés eredménye általában azt mutatja, hogy csökkent a Hamász támogatottsága ahhoz képest, amekkora 2006. márciusi hatalomra kerülésekor volt. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS