2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsányi kérdés: "hogyan lehet fellépni az uszító Kurucinfo ellen"?

2007. augusztus 23. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

Arra kérte az igazságügyi minisztert Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, vizsgálja meg, milyen alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére az uszító hangvételéről elhíresült Kurucinfo szájttal szembeni fellépésre.

"A Kurucinfo nevű internetes kiadvány kirekesztő szellemiségéről, gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről, a személyiségi jogok, illetve a köztársaság alapértékeinek lábbal tiprásáról vált hírhedté" – olvasható a Takács Albertnek címzett dokumentumban. A miniszterelnök szerint egy köztársaságnak joga van az önvédelemre, hiszen ha vékony is, de pontos határvonalnak kell lennie a között, ha valaki él a szabadságjogaival, vagy visszaél velük.

Gyurcsány ezért arra utasította Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, milyen – korábban nem alkalmazott – alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére ahhoz, hogy megvédje önmagát és polgárait a Kurucinfo gyűlöletkeltő gyakorlatával szemben.

A kormányfő azt kérte, a vizsgálat terjedjen ki arra, hogy a hatályos magyar büntető jogszabályok, illetve a sajtótörvény rendelkezései megteremtik-e a Kurucinfóval szembeni arányos fellépés jogalapját.

A levélben azt is kérte a minisztertől, vizsgálja meg, hogy van-e mód a határozottabb fellépésre a tartalmait külföldi szerver, vagy szerverek segítségével elérhetővé tevő portál ellen nemzetközi együttműködés, jogsegélyegyezmény vagy más jogi eszköz felhasználásával. A kormányfő arra kérte a minisztert, hogy a Kurucinfóval szembeni jogi fellépés lehetőségeiről készült összesítést a lehető legrövidebb időn belül készítse el, és jelentés formájában tárja a kabinet elé.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnök miért éppen most utasította a portállal kapcsolatos fellépésre az igazságügyi minisztert, azt válaszolta: az elmúlt időszakban megszaporodtak bizonyos események, például a Magyar Gárda megalakítása, amelyek indokolttá teszik, hogy megvizsgálják, ezek a szervezetek, szerveződések az alkotmánynak megfelelően működnek-e.

Ha az ilyen intézmények, szervezetek, szerveződések sértik mások jogait, meg kell vizsgálni, milyen eszközökkel lehet fellépni ellenük – tette hozzá a magyar kormány szóvivője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS