2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önkéntes gárdát alakítana a "cigányterrorral" szemben egy bolgár nacionalista szerveződés

2007. augusztus 23. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Önkéntes készenléti gárdát akar életre hívni a múlt heti szófiai romazavargások nyomán a Bolgár Nemzeti Szövetség elnevezésű nacionalista szerveződés. A szövetség vezetője, Bojan Raszate azzal indokolta elhatározásukat, hogy a bolgár társadalom megszenvedte "a cigányterror elmúlt 17 évét", miután az egymást követő kormányok és a rendőrség vezetése csak tétlenül szemlélte az eseményeket.

A bolgár főváros Kraszna Poljana negyedében múlt héten mintegy száz roma randalírozott, arra hivatkozva, hogy bőrfejűek készülnek rájuk támadni, és megpróbáltak elégtételt venni a szkinhedeken, akik előzőleg súlyosan megsebesítettek egy roma fiatalt.

A közszolgálati televízió fejszékkel, késekkel és husángokkal felszerelkezett romákat mutatott, amint az utcákon autókat törnek össze. A rendőrök sokáig nem avatkoztak be, egy belügyi tisztségviselő szerint azért, mert nem tudták, "milyen keményen kell eljárniuk".

Raszate ezt követően állt elő a nemzeti gárdával kapcsolatos elképzelésével, "a polgárok életének, vagyonának és családjának védelmét biztosító egyetlen megoldásként" állítva be a ötletet.

A rendőrség eljárása miatt Georgi Parvanov államfő élesen bírálta Rumen Petkov belügyminisztert, személyes megbeszélésük után azonban már azt bizonygatta, hogy "a törvény szigora" egyformán sújtotta a zavargásokban részt vevő feleket. A Mediapool.bg szerint a rendőrök az egyenlő elbánás jegyében négy roma mellett, négy "bőrfejűként viselkedő" személyt vettek őrizetbe.


Nemzeti gárda létrehozásának ötlete már többször felmerült

Bulgáriában az ismétlődő bolgár-roma összetűzések nyomán. Idővel egyik vezérszólamává vált a mérsékelt nacionalistáknak csakúgy, mint a Roham (Ataka) elnevezésű kisebbség- és idegengyűlölő pártnak. Rumen Petkov belügyminiszter a tervezett nacionalista gárdát "barna beütésű félkatonai struktúrának" minősítette, amelynek törvényessége bizonyításra szorul. Elhessegette azonban azokat a hangokat, amelyek szerint a gárda "veszélyt jelenthetne a kisebbségek közti békére nézve".

A bolgár főügyészség mindazonáltal vizsgálja, nem fenyegeti-e egy ilyen gárda a kisebbségek egyenjogúságát. A bolgár zsidók szervezetének elnöke, Maxim Benvenisti a BGNES hírügynökség szerint aggodalmát fejezte ki, hogy a romák után más kisebbségek, így a zsidók, a muszlimok és az örmények is a nemzeti gárda célpontjává válhatnak.

A Mediapool.bg szerint az új gárda máris rendelkezik néhány, egyenként 30-35 férfiból álló alakulattal, amelyek a főváros mellett Veliko Tarnovo, Jambol és Plovdiv városokban szerveződtek meg, s tagjaik egy része az egykori német nemzetiszocialista rohamosztag, az SA "barnaingeseinek" egyenruhájára emlékeztető öltözetben jelenik meg. A hírre reagálva a belügyminiszter úgy vélekedett: az ilyen egyesülések létezését engedélyezni lehetne "a mezőgazdasági termények" védelmében.

Raszate szerint a gárda rendkívüli helyzetekben, például rendbontások, zavargások vagy természeti katasztrófák idején kelhetne a lakosság védelmére. A kiképzést nyugalmazott katonatisztek, rendőrök és tűzoltók biztosíthatnák, tagjai pedig "önkéntes fiatalok, hazafiságtól és bátorságtól vezérelt erős férfiak lehetnének".

Szerdán a délnyugaton fekvő Szamokovban mintegy ezer cigány lakos tiltakozott amiatt, hogy előző este egy 17 éves roma fiatalt agyonvertek bolgár huligánok. A roma kisebbség létszámát mintegy 650 ezerre, azaz 9 százalékra teszik Bulgáriában. A szakemberek megállapítása szerint a közösség tagjait tömeges munkanélküliség, szegénység és előítélet sújtja. (mti/apa/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS