2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átvilágítják az amerikai segélyszervezetek pénzügyeseit

2007. augusztus 23. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy "átvilágítja" azoknak a segélyszervezeteknek a több ezer alkalmazottját, amelyek az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségtől (AID) kapnak pénzügyi támogatást - jelentette csütörtöki számában a The Washington Post.

A lap úgy tudja: az intézkedés célja kiszűrni a segélymunkásoknak terrorszervezeteknek fűződő esetleges kapcsolatait.

A Post emlékeztet arra, hogy Washington első ízben kér részletes információt a civil szervezetek pénzügyi kérdésekben illetékes dolgozóról. A program, amely augusztus 27-én lép életbe, mintegy 2000 embert érint.

A humanitárius szervezeteknek a jövőben le kell adniuk a kulcspozícióban lévő alkalmazottaik nevét, címét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, továbbá társadalombiztosítási és útlevélszámát. Ezeket az adatokat használják fel "a nemzetbiztonsági átvilágításhoz", hogy biztosítsák: a nevezett személyeknek nincsenek kapcsolataik terroristagyanús szervezetekkel vagy személyekkel, és nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot - írta a lap, az amerikai kormány hivatalos közlönyére (Federal Register) hivatkozva és hozzátette: az ilyen átvilágítási adatokat általában továbbítják a szövetségi nyomozóirodának (FBI), valamint a titkosszolgálatoknak is. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS