2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csiga- és medúzainvázió a brit szigeteken

2007. augusztus 22. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Csigainváziót idézett elő a brit szigeteken a heteken át tartó esőzés, a puhatestűek elszaporodásában közrejátszott az enyhe tél is. Szerdai sajtóbeszámolók szerint a kertek, erdők és parkok egy-egy négyzetméterén csigák százai hemzsegnek, számuk legalább 50 százalékkal haladja meg a korábbi években tapasztalt mennyiséget. "A rengeteg csiga hatalmas problémát okoz. Nem csak többen vannak, de nagyobbak is a szokásosnál, és mindent felzabálnak" - panaszkodott az egyik cornwalli földművelő.

A Bayer Crop Service nevű agráripari cég adatai szerint a puhatestűek idén ott is tömegesen jelentek meg, ahol korábban egyáltalán nem vagy alig lehetett velük találkozni. A jelenség okát szakemberek a legutóbbi enyhe télben és a rendkívül csapadékos idei nyárban látják.

Miközben a kertészkedők életét a csigák nehezítik meg, a tengerparton medúzariadót fújtak a hatóságok. Cornwall grófság partjai előtt portugál gályák bukkantak fel. Ez a medúzafaj (Physalia physalia) emberre is veszélyes, mert csalánzói igen erős mérget tartalmaznak. A hatóságok óvatosságra intették az adott partszakaszon a tengerben fürdőzőket. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS