2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görögországban rendkívüli a hőség, Lengyelországban vihar pusztított

2007. augusztus 22. 14:09, utolsó frissítés: 14:09

Görögországban több mint 50 éve nem fordult elő az, ami az idén, hogy a nyár során három kánikula is kövesse egymást: a dél-európai országban ismét fullasztó, 40 fokos a hőség. A lengyel tóvidéken viszont hatalmas vihar pusztított, öt ember meghalt, többen eltűntek.

A görög meteorológiai intézet egyik munkatársa szerint 1950-ben történt meg legutóbb, hogy háromszor is rendkívüli hőség követte egymást. A mostani, augusztusi hőhullám azonban nem annyira megterhelő, mint a júniusi vagy a júliusi, amikor 46 Celsius-fokot is mértek. A nyár eleje óta 16 ember halt meg a hőség következtében az országban, az erdőtüzekben pedig - amelyeknek kialakulásában a melegnek nagy szerepe volt - három polgári személy és két tűzoltó veszette életét.

A meteorológiai intézet szerint csütörtökön és pénteken tovább emelkedik a napi csúcshőmérséklet, az ország nyugati felén el fogja érni a 42 fokot, és csak szombattól kezd újra csökkenni. Athén levegőjének szennyezettsége nőtt a hőség miatt, már szabad szemmel is látható a szürkeség. A hatóságok kérték az időseket és a szívbetegségben vagy légzési nehézségekkel küzdőket, hogy maradjanak otthon.

A Lengyelország északkeleti részén elterülő tóvidéken több tucatnyi csónakost, kajakost kapott el kedden a vihar. Sokan csak a vízi mentők segítségével tudtak kijutni a partra. A vihar elülte után a televíziók több felborult jachtot is mutattak. A hatóságok szerint öt ember életét vesztette, nyolcat pedig eltűntként tartanak nyilván. (MTI/AFP/Reuters/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS