2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenhét ellenzékit tartóztattak le Mianmarban

2007. augusztus 22. 11:10, utolsó frissítés: 11:17

Legalább 17 ellenzéki személyiséget tartóztattak le kedden este Mianmarban. Ennek ellenére folytatódtak a tüntetések a fővárosban, Rangunban.

Az ellenzékieket, akik közül kilencen a demokratikus átalakulást követelő "88-as Generáció" hálózat vezetői voltak, azután vették őrizetbe saját otthonukban, hogy részt vettek egy, a nagymértékű üzemanyag-áremelés elleni tiltakozó ranguni tüntetésen - közölte a legnagyobb mianmari ellenzéki párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért szóvivője és a washingtoni központú US Campaign For Burma emberi jogi szervezet. A mozgalom az 1988-as, brutálisan levert diáklázadásról kapta a nevét.

A letartóztatottak többsége volt diákvezér, akik korábban már több éves börtönbüntetéseket töltöttek le a katonai kormányzattal szembeni magatartásuk miatt. A legismertebb közülük Min Ko Naing, számos amerikai, kanadai és európai emberi jogi kitüntetés birtokosa, a demokrácia erőszakmentes megteremtésének híve. Utoljára 2004-ben szabadult. Min és társai próbáltak az elmúlt években új lendületet adni a mianmari ellenzéki mozgalomnak annak vezetője, Aung San Suu Kyi letartóztatása óta. A Nobel-békedíjas politikusasszony az elmúlt 18 évből 11-et töltött börtönben vagy házi őrizetben, utoljára 2003-ban tartóztatták le.

A kedden elfogott ellenzékieket a hivatalos mianmari média szerint akár 20 évi börtönre is ítélhetik.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint legalább ezer politikai fogoly van börtönben a dél-ázsiai országban. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS