2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelentette a szlovák vezetőket egy volt rendőrtiszt Malina Hedvig-ügyben

2007. augusztus 22. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Feljelentette egy volt magas rangú szlovák rendőrtiszt Robert Fico kormányfőt, Robert Kalinák belügyminisztert és Ján Packa országos rendőrfőkapitányt annak gyanúja miatt, hogy a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig ügyében visszaéltek a hatalmukkal.

Dobroslav Trnka legfőbb ügyész a TA3 szlovák hírtelevíziónak kedd este megerősítette, hogy Jozef Sátek, aki évekkel ezelőtt a Korrupcióellenes Hivatal élén állt, a legfőbb ügyészségre és a katonai ügyészségre is feljelentést nyújtott be.

Sátek nyolcvan oldalas beadványban taglalja a három közhivatalnok általa jogszerűtlennek minősített eljárását, elsődlegesen azt, hogy beletekintettek egy folyamatban levő nyomozás aktáiba, és az így szerzett információkat tavaly szeptemberben sajtókonferenciákon nyilvánosságra hozták.

Robert Fico kormányfőt Sátek rágalmazás bűntettével gyanúsítja, amiért nyilvánosságra hozta a lány ellen elkövetett állítólagos támadásról - törvénytelen eszközökkel szerzett - értesüléseket. Sátek szerint a nyomozati aktába a rendőrfőkapitánynak és a belügyminiszternek sem volt joga beletekinteni.

Silvia Glendová, Robert Fico szóvivője, azt mondta: az a valaki, aki a Malina Hedvig-ügyet igyekszik folyamatosan napirenden tartani, "e kormány megsemmisítésére törekszik." Hozzátette, hogy a kormányfő - aki egyébként jogász - jogi képtelenségnek nevezte az ügyészségre benyújtott beadványt.

Erik Tomás belügyi szóvivő nem kívánta részletesebben kommentálni a feljelentést, amely azonban szerinte is "jogi képtelenség, és a nyomozati szervekre kifejtett nyomásgyakorló kampány része."

Robert Fico, Robert Kalinák és Ján Packa tavaly két alkalommal, nagy érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztatón mondta el, hogy a rendőrség - két héttel az augusztus 25-i támadás után - azért zárta le Malina Hedvig ügyét, mert a nyomozás során kiderült, hogy a lány a történetet csupán kitalálta, és a saját blúzát is maga firkálta össze magyarellenes feliratokkal.

Malina Hedvig ellen később két lakossági feljelentésre alapozott ügyészségi indítvány készült, amely szerint a lány hamisan esküdött fel a saját panaszára, s ily módon félrevezette a hatóságot, amiért akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.

Malina Hedvig töretlenül kitart a vallomása mellett, miszerint két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

A szlovák médiában az elmúlt évben több olyan oknyomozó riport látott napvilágot, amelyben tények és összefüggések feltárásával kérdőjelezték meg a nyomozás tisztaságát. A szlovák közszolgálati televízióból egy ilyen riportfilm miatt távoznia kellett a média ismert oknyomozó riporterének. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS