2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nukleáris fegyverek nélkül, de őrjáratoznak orosz hadászati repülőgépek

2007. augusztus 22. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Nukleáris fegyverek nélkül teljesítik a napokban felújított őrjárataikat az orosz hadászati repülőgépek - közölte kedden újságírókkal Anatolij Zsiharjov altábornagy, az orosz hadászati légierő parancsnokának helyettese.

A Csendes-óceán, az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger felett cirkáló gépeken a közlés szerint csakis oktató fegyverek lesznek, s a repüléseket "szükség szerint a főparancsnok (az elnök) utasítása szerint hajtják végre".

Zsiharjov hangsúlyozta: az őrjáratokban nincs semmi különös és főleg semmi agresszív jelleg, hiszen a pilóták tréningjéhez, képzettségi szintjük fenntartásához legalább heti két repülésre van szükség.

Azt is elmondta: a Fekete-tenger felett Tu-22-esek, míg a Jeges-tenger, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán felett a Tu-95MSz és a Tu-160 típusú gépek járnak majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka pénteken jelentette be, hogy Oroszország felújítja hadászati repülőinek és az azokat kiszolgáló egyéb gépeknek az 1992-ben egyoldalúan felfüggesztett rendszeres őrjáratait a távoli területeken.

A Novaja Gazeta című független lap hétfői kommentárjában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a repülő és a földi személyzet gyenge képzettsége miatt fennáll a veszély, hogy a nukleáris fegyvereket hordozó hadászati gépek repüléseinél balesetek következnek be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS