2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

39 ezer nyilvántartott neonáci Németországban

2007. augusztus 22. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Egy szászországi incidens ráirányította a figyelmet a szélsőjobboldal kelet-németországi jelenlétére. Szombat éjjel mintegy ötvenen megtámadtak és megsebesítettek nyolc indiai származású férfit az ötezer lakosú Mügeln városkában, két sérült kórházi ápolásra szorult. Az eset nyomán a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények elleni fellépést szorgalmazta több magas rangú német politikus.

Rendőrségi beszámolók szerint egy városi mulatságon, egy rendezvénysátorban kezdődött incidens, az indiaiak ezután kimenekültek az utcára, nyomukban a támadókkal. Csak nagyobb rendőri fellépés volt képes véget vetni a támadásnak, eközben két rendőr és két támadó is megsérült.

Bár a rendőrségi jelentés szerint a támadást idegenellenes bekiabálások kísérték, az idegenellenes indítékot nem látják kellően alátámasztottnak, egyelőre rendzavarás és testi sértés címén folytatnak eljárást.

A keleti országrész felzárkóztatásáért is felelős szövetségi miniszter, a szociáldemokrata (SPD) Wolfgang Tiefensee mindamellett a keddi lapoknak kijelentette: habár a jobboldali szélsőségesek jelenléte össznémet probléma, Kelet-Németországban erősebben jelentkezik. Ezen nincs mit szépíteni, az embereknek nem szabad hozzászokniuk az erőszakos cselekményekhez, sem az azokat ártalmatlanoknak feltüntető reakciókhoz - mondta.

Mügeln polgármestere állítja: a településen nincs szélsőjobboldali jelenlét, ha idegenellenes alapon történt a támadás, akkor valószínűleg nem helyiek követték azt el. A német parlament belügyi bizottságának elnöke, Sebastian Edathy (SPD) szerint azonban gyakran a kelet-németországi önkormányzatoknak is felróható, hogy nem tesznek eleget a szélsőjobboldali csoportok erősödése ellen. Albrecht Buttolo, Szászország belügyminisztere visszautasította az ilyen és ehhez hasonló bírálatokat. A tartományban a megelőzés és a bűnüldözés egyaránt nagy hangsúlyt kap - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, és rámutatott, hogy ebben az évben 1,7 millió eurót költenek kapcsolódó programokra.

A szászországi tartományi alkotmányvédelmi hivatalra, azaz a belső elhárításra hivatkozó sajtóbeszámolók szerint Németországban Szászországon belül a legmagasabb a szélsőjobboldali csoportokhoz tartozók aránya: százezer lakosonként 75 fő, szemben az országos átlaggal, a 47-tel. Ugyanezen kimutatás szerint a lista vezető helyein keletnémet tartományok állnak, Berlin 71-gyel a második helyen szerepel. Összesen 39 ezer személyt tartanak számon neonáciként az országban.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint 2006-ban közel 17 600 szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény történt az országban, ebből 1047 volt erőszakos.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS