2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömeges nemi erőszak kormánytámogatással: ENSZ-vád Szudán ellen

2007. augusztus 22. 09:27, utolsó frissítés: 09:27

Az ENSZ tömeges emberrablással és nemi erőszakkal vádolja a Darfúrban tevékenykedő, kormányhoz hű fegyvereseket, a világszervezet szerint egyes bűncselekményeik háborús bűntényeknek minősíthetők.

Louise Arbour
nak, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala kedden közzétett egy jelentést, amely szemtanúk és áldozatok tájékoztatása alapján azt írja, hogy a kormányhoz hű darfúri fegyveresek mintegy ötven nőt kényszerítettek szexuális rabszolgaságba, miután tavaly decemberben megostromolták a lázadók kezén lévő Deribat városát.

A jelentés szerint a túszokat - közöttük sok volt a gyerek - közel egy hónapon át tartották fogva, bántalmazták és többször megerőszakolták őket, gyakorta más foglyok szeme láttára. Az ENSZ-iroda szerint a történtekért a szudáni kormányt is felelősség terheli, mert a bűntényeket a Népi Védelmi Erő (PDF) és az Abu Gaszim nevű frakció fegyveresei követték el. Deribat ostroma idején - amely 36 halálos áldozatot követelt - a kormányerők légi és szárazföldi támogatást nyújtottak e két fegyveres csoportnak.

Arbour hivatala szerint ezek a cselekmények kimerítik az emberi jogok és az emberiességi kritériumok megsértésének bűntényét, illetve némelyek közülük háborús bűntényeknek is minősíthetők.

Arbour felszólítja Kartúmot, vizsgálja ki az említett állítások helytállóságát. A szudáni kormány azonban már korábban cáfolta a nemzetközi emberi jogi szervezetek által is felhozott, hasonló tartalmú állítások helytállóságát. Mohamed Ali Almardi igazságügyi miniszter hétfőn komolytalannak és rosszindulatúnak nevezte az effajta állításokat.

A Szudán nyugati részén fekvő Darfúrban csaknem négy éve háborús viszonyok uralkodnak, sokak szerint szabályos népirtás folyik. A bonyolult konfliktusban a fő frontvonal a kormányhű, és gyakran a hadsereg támogatásával operáló szabadcsapatok, illetve különböző felkelő csoportok között húzódik. A polgári áldozatok száma az ENSZ becslése alapján legalább 200 ezerre tehető és két és fél millió a menekültek száma. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS