2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyengült a Dean hurrikán ereje Mexikó felett

2007. augusztus 21. 19:22, utolsó frissítés: 19:22

A Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikánt a Saffir-Simpson skálán mérhető legmagasabb ötös fokozatról az alacsonyabb hármasba sorolta vissza kedden a mexikói meteorológiai intézet azt követően, hogy a trópusi szél ereje gyengült a Yucatán-félsziget felett.

A legújabb hírek szerint a hurrikán sebessége csökkent ugyan, de továbbra is meghaladja az óránkénti 200 kilométert. Mint a szolgálat egyik illetékese korábban elmondta, a vihar "szeme" Mexikó Quintana Roo szövetségi államában ért partot óránként 230 kilométer sebességű széllel. A hurrikán óránként 32 kilométer sebességgel haladt nyugat felé a Yucatán-félszigeten keresztül. Quintana Roo fővárosában, Chetumalban szünetel az áramszolgáltatás, a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el.

A Jamaica és a Kajmán-szigetek felől érkező Dean hétfőn érte el a Saffir-Simpson skálán mérhető legmagasabb, rendkívül ritka, 5-ös fokozatot. Az Egyesült Államokban ilyen erőset 1935 óta mindössze háromszor mértek. A viharnak eddig 12 halálos áldozata volt a karibi térségben.

A pusztító szelek a népszerű turistahelyet, Cancúnt is fenyegetik, bár az előrejelzések szerint a város elkerüli az erős szél közvetlen csapását.

A hurrikán jelenleg nyugati-északnyugati irányba tart, várhatóan átsöpör az olajban gazdag Campechei-öböl felett is. A PeMex állami olajvállalat már biztonságba helyezte az öbölben dolgozó 18 ezer alkalmazottját, és leállította az olajkitermelést a tengeri platformokon. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS