2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moszkva az amerikai rakétapajzs cseh telepítésének halasztását kéri

2007. augusztus 21. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Moszkva kedden ismét megpróbálta rávenni a cseh vezetést, hogy mondjon le az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek csehországi telepítéséről, de legalábbis halassza el döntését 2008 végéig.

"Álláspontunk szerint nagy hiba lenne a cseh kormány részéről ezt a radarállomást cseh területen elhelyezni" - mondta Jurij Balujevszkij orosz vezérkari főnök Moszkvában, Martin Bartak cseh védelmi miniszterhelyettessel folytatott tárgyalása után.

Balujevszkij egyúttal felszólította a Cseh Köztársaságot, hogy vonatkozó döntését halassza el a jövő évi amerikai elnökválasztásig. "Nem zárom ki, hogy egy új amerikai kormányzat átértékeli majd a jelenlegi kormányzat rakétavédelmi döntéseit" - érvelt.

Megbeszélésük után Bartak azt hangsúlyozta, hogy a cseh kormány még nem döntött a radarállomás ügyében. "A legfontosabb dolog, amit mondhatok, hogy még nem mondtuk ki a végső szót ebben az ügyben, és nem is fogjuk, amíg nem mérlegeltünk minden szempontot" - közölte.

A cseh tisztségviselő hozzátette, hogy a prágai parlament idén év végéig semmiképpen sem dönt a telepítésről, s hogy a Cseh Köztársaság nem ellenzi azt az orosz javaslatot, hogy közösen használjanak rakétavédelmi berendezéseket.

"Folytatni fogjuk a vitánkat, nagy figyelemmel követve az orosz-amerikai tárgyalások alakulását" - hangsúlyozta Bartak, úgy vélekedve, hogy a rakétavédelem kérdésköre önálló téma, amely "nem szabad, hogy hatással legyen" a cseh-orosz kapcsolatok más területeire.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt javasolta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közösen használhatná az Azerbajdzsánban már meglévő, illetve épülő radarokat, ha Washington eltekint a lengyelországi, illetve csehországi telepítésektől. Henry Obering altábornagy, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség vezetője azonban nemrég kijelentette: a javaslat Washington számára csakis a Kelet-Európában telepíteni tervezett rakétavédelmi létesítmények kiegészítéseként fogadható el.

Ezt az amerikai megközelítést Jurij Balujevszkij most újfent elutasította, hozzátéve, hogy a vonatkozó döntéseket az Egyesült Államok és az európai államok tényleges rakétafenyegetettségének gondos mérlegelése után kell meghozni. Megismételte, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak közösen ki kell használnia a Moszkva által Azerbajdzsánban bérelt gabalai radarállomást, s legfőképpen hangsúlyozta, hogy jelenleg semmi sem indokolja egy harmadik amerikai rakétavédelmi körzet kialakítását Európában.

Ha ez mégis megtörténik - mondta az orosz vezérkari főnök -, "úgy Oroszország egyszerűen kénytelen lesz intézkedéseket hozni saját biztonságának védelmére", s az orosz válaszlépések Csehországot is érintenék. (MTI/ITAR-TASZSZ/CTK/Reuters/AFP/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS