2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chávez olajmillióiból buszozhatnak féláron a londoni szegények

2007. augusztus 21. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

Féláron buszozhatnak a londoni szegények Hugo Chávez jóvoltából. A venezuelai elnök összesen 32 millió dollárral egészíti ki az alacsony jövedelmű londoniak szociális támogatását. A városvezetéssel kötött egyéves szerződés alapján 250 ezer mozgássérült, gyermekeit egyedül nevelő vagy más okból rászoruló londoni lakos kaphat féláron buszbérletet. Cserébe a brit főváros szakemberei forgalomszervezési és várostervezési tanácsokkal látják el a caracasi kollegákat - jelentette be Ken Livingstone polgármester.

A kontinens legnagyobb olajkészletét birtokló latin-amerikai ország vezetője a Petróleos de Venezuela állami olajipari társaságon keresztül juttatja el a támogatást a londoniaknak.

A megállapodást sokan bírálják. Vannak például, akik szerint a "vörös Ken" néven ismert politikus harmadrangú dél-amerikai diktátorral paktál, aki semmibe veszi az emberi jogokat. Mások azt kifogásolják, hogy sokkal szegényebb államból fogad el támogatást.

"Valaki, aki egyszer csak előterem és azt mondja, hogy itt van 16 millió font, azért felkelti az érdeklődésemet" - mondta Livingstone a The Financial Times című brit gazdasági napilap keddi számában megjelent beszámoló szerint. "Őszintén szólva inkább lefeküdnék Chávezzel, mint George W. Bush amerikai elnökkel, akivel a brit kormány feküdt le" - tette hozzá a venezuelai elnök élesen Amerika-ellenes rendszerét támogató és a kormányzó brit Munkáspárt balszárnyának is a balszélét képviselő polgármester.

Nem ez egyébként Hugo Chávez első olajdiplomáciai megmozdulása. Nemrég például közölte, hogy 40 százalékos kedvezménnyel szállít olajat 100 ezer szegény amerikai családnak, az üzemanyaghiánnyal küszködő Iránnak pedig benzinszállításokat ígért.

Emlékezetes tavaly szeptemberi akciója is: az ENSZ közgyűlése alkalmából New Yorkba látogatott, és elment a Harlembe, a főként feketék lakta negyedbe is, az egyik venezuelai olajtársaság pedig éppen az elnöki vizitre időzítve jelentette be, hogy több ezer szegény harlemi családnak biztosít áron alul olajat a fűtéshez a hideg téli hónapokban. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS