2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koholt ügy? Államtitkok közzétételével vádolnak két orosz tudóst

2007. augusztus 21. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Államtitkok nyilvánosságra hozásának gyanújával vizsgálatot indított az FSZB orosz titkosszolgálat két novoszibirszki tudós ellen, jogvédők szerint egy újabb koholt ügyről van szó.

"A Szövetségi Különleges Szolgálatok (FSZB) novoszibirszki részlege vizsgálja, hogy a fizikai kutatóintézet két volt munkatársa - I. Minyin és O. Minyin - elkövette-e az államtitkok kiszivárogtatásának bűntettét" - olvasható az FSZB (a valamikori KGB) egyik keddi közleményében.

A testvérpár, Igor és Oleg Minyin 1996-ig dolgozott a szóban forgó tudományos intézetben, amelynek vezetője jelenleg is apjuk, Vladlen Minyin. A fivérek 2006-ban, az intézmény fennállásának 40. évfordulója alkalmából publikáltak egy olyan kiadványt, amelyben a Tudósokat Védő Bizottság nevű jogvédő szervezet szerint kizárólag a médiában már megjelent információkat használtak fel, így a jogvédők szerint azok nem tekinthetők államtitkoknak.

Az FSZB-nek azonban az az álláspontja, hogy az áprilisban indított vizsgálatban kiderült: a kiadványban szereplő egyes adatok államtitoknak számítanak. A Minyin testvérek elleni gyanú azonban még nem megalapozott - teszi hozzá a titkosszolgálat.

"Tudva azt, hogy tudósok a legvédtelenebb állampolgáraink közé tartoznak, az FSZB gátlástalanul indít büntetőjogi eljárást ellenük hazaárulás vádjával" - írta a jogvédő civilszervezet az orosz legfőbb ügyészhez intézett nyílt levelében, és arra kéri Jurij Csajkát: "bűncselekmény hiányában vessen véget ennek a civilizált társadalomban abszurdnak számító vizsgálatnak".

Az utóbbi években számos orosz tudóst ítéltek el az országban kémkedés vádjával. A jogvédők szerint az orosz vezetésnek ezzel az a célja, hogy megijessze a külföldön dolgozni akaró szakembereket. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS