2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét viharos augusztus 20. Budapesten: elmaradt a körmenet

2007. augusztus 21. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A viharos időjárás miatt elmaradt a budapesti augusztus 20-i ünnepségeken a hagyományos országos Szent Jobb körmenet. A Dunántúlon és Budapesten is károkat okozott az országon végigvonuló vihar, amely hétfő este elérte az északi országrészt. A viharos szél fékat döntött ki, az esővíz pincéket öntött el, több helyen pedig jégeső esett. A budapesti tűzijátékot megtartották, a miskolci azonban elmaradt – derül ki a magyarországi sajtó beszámolóiból.

"Az Európai Unió idén január 1-jével új tagállamokkal bővült és minden nehézség ellenére elmondhatjuk, hogy bővült az emberi kapcsolatoknak, a közös cselekvésnek a kerete és a lehetősége" - fogalmazott Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hétfőn, a Szent István Bazilikában tartott ünnepi szentmisén. A bíboros szólt arról: az önzés csapdájában vergődő emberiség alig tud megbirkózni olyan problémákkal, mint a környezetvédelem, az éghajlati változások.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az államalapítót méltató szentbeszédében többek közt azt mondta: "egy idő óta nagyfokú belső meghasonlás és gonoszság pusztítja országunkat, amelynek kézzelfogható jele a nép fogyása, életerejének alább hanyatlása". Úgy vélte, a hit ad erőt a keresztény élethez, a reményhez és a szeretethez, az újrakezdéshez és a hűséghez. Bábel Balázs beszédében úgy fogalmazott: "Szent István király még az idegeneknek is helyet biztosított országában, mi pedig nem vállaltunk teljes közösséget nemzettársainkkal, s ezzel megtagadtuk őket, akik saját hibáikon kívül a határainkon túl élnek".

Véget kell vetni a "félelemmel való manipulációnak" - jelentette ki augusztus 20. alkalmából mondott ünnepi beszédében Sólyom László. A köztársasági elnök szerint aerős államra és bizalomra van szükség, mert az ország előtt "szent istváni nagyságrendű" feladatok állnak, amiket nem fog helyettünk megoldani sem a piac, sem az Európai Unió.

Gyurcsány Ferenc Magyarország kötelességének nevezte, hogy segítse a határon túli közösségeket. A miniszterelnök erről a Biennálé, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében megrendezett ünnepségen beszélt hétfőn este, Budapesten. "Magyarországnak tartósan fenn fog maradni az a kötelezettsége, hogy támogassa és segítse a határon túl élő közösségeket, egyszerűen azért, mert többről van itt szó, mint polgári, politikai, emberi szabadságjogokról" - mondta a kormányfő.

Kijelentette: tudja, milyen veszélynek és kockázatnak vannak kitéve azok a magyar nemzeti közösségek, amelyeket elszakít egy államhatár. Mint mondta, azt nem tudja, hogyan lehet jól csinálni a magyarság megőrzésének támogatását, ám úgy vélte, amit a kormány az elmúlt időszakban tett, az vállalható. "Én magam büszke vagyok rá" – mondta.

Az SZDSZ elnöke, Kóka János augusztus 20-i beszédében arra biztatta a határon túli fiatalokat, hogy minél többen jöjjenek Magyarországra, dolgozzanak és vállalkozzanak itt, mert nekik is joguk van a választás szabadságához. Beszélt arról, hogy sokan, köztük politikusok nem örülnek a külföldieknek, még akkor sem, ha nagyobb részt határon túli magyarokról van szó. "Ők azok, akik a Trianon-matricás autójuk lökhárítóján hordják a magyarságukat, de a tehetséges határon túli magyar fiatalokat legszívesebben skanzenbe zárnák valahol a Hargitán" - jelentette ki.

Az ünnepségek alatt sorozatosak voltak a bekiabálások az árpádsávos zászlót lengető csoportok részéről. A rendőrök több karton tojást lefoglaltak. (mti, origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS