2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezentúl tilos az amerikai pszichológusoknak segédkezni fogolyvallatáskor

2007. augusztus 21. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) megtiltotta tagjainak, hogy a jövőben részt vegyenek vagy segédkezzenek olyan vallatási technikák alkalmazásában, amelyeket terrorista foglyokkal szemben vetettek be az utóbbi években amerikai börtönökben.

Az APA erkölcstelennek, pszichológiailag károsnak ítéli az ilyen módszereket, ráadásul hatástalannak tartja azokat abból a szempontból, hogy hasznavehető információkat lehetne velük kicsikarni a rabokból - írta a hétfői The Washington Post.

A pszichológiai szakértők legnagyobb amerikai tömörülésének állásfoglalása nyilvánvalóan George Bush elnök terroristaellenes politikájának és eszközeinek elutasítása - értékelte a liberális lap.

Az APA megfoszthatja szövetségbeli tagságától azokat a pszichológusokat, akik szakértőként asszisztálnak olyan vallatásokhoz, amelyek során a foglyokat úgy próbálják szóra bírni, hogy megjátsszák kivégzésüket, szexuálisan vagy vallási hitükben megalázzák őket, alvásmegvonást, fullasztásos technikát alkalmaznak. Ezeket a módszereket széleskörűen alkalmazták a kubai Guantánamo börtöntáborában, az iraki Abu Graib börtönben és más CIA-létesítményekben.

A szövetség elítélte a különböző tudatmódosító szerek adagolását, a rabok csuklyázását, meztelenre vetkőztetését és kutyákkal történő megfélemlítését, vagy azt, hogy a foglyokat szélsőséges melegnek vagy hidegnek, ütlegnek vagy fenyegetéseknek tegyék ki.

Az APA szakértői megállapították, hogy ezek az eszközök a rabokra és a vallatókra nézve egyaránt romboló hatásúak, s végső soron eredménytelenek. Sokéves háborús és bűnüldözési tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a megfélemlített, halálra rémisztett őrizetesek azt vallják, amit szerintük fogva tartóik hallani akarnak, és a téves információ sokszor rosszabb, mintha nem mondanának semmit.

Az APA döntéséhez hasonló szellemben foglalt állást már korábban másik két nagy szakmai szervezet, az Amerikai Orvosok Szövetsége, valamint az Amerikai Pszichiáterek Szövetsége is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS