2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dean elérte a legmagasabb fokozatot, ma csap le Mexikóra

2007. augusztus 21. 10:24, utolsó frissítés: 10:26

A Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán elérte a Saffir-Simpson skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai hurrikánelőrejelző központ. A vihar immár óránként 257 kilométeres széllökésekkel közeledik Mexikó felé, hírek szerint a pereme már el is érte az ország keleti partvidékét.

A Karib-tengeren nyugat felé haladó hurrikán szeme közép-európai idő szerint kedd hajnali fél háromkor még bő 300 kilométerre volt a Mexikó és Belize határán, a Yucatán-félsziget délkeleti csücskén fekvő Chetumal városától. A forgószél számítások szerint közép-európai idő szerint kedd délelőtt söpör végig a településen.

A forgószél legpusztítóbb része elkerülte Jamaicát, a szigettől délre vonult el, de szegélye is orkánszerű széllel és heves esőzéssel söpört át a karib-tengeri szigetországon. Háztetőket szaggatott le a szél, a szakadó eső elárasztotta az utakat, utcákat, és földcsuszamlásokat okozott. Az áramellátást beszüntették a forgószél idejére, hogy óvják a károktól az elektromos hálózat infrastruktúráját. A repülőteret már szombaton lezárták, ezért sok külföldi vendég a szigeten rekedt. Azok a turisták, akik nem tudták elhagyni időben Jamaicát, jobbára szállodáik "hurrikánbiztos" falai között maradtak.

Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat. Mintegy ezer szükségszállást rendeztek be a szigetországban, és Portia Simpson Miller kormányfő felszólította a természeti csapás által leginkább fenyegetett övezetekben élőket, hogy sürgősen hagyják el otthonukat. Sokan ennek ellenére házaikban maradtak, mert attól félnek, hogy távollétükben kifosztják lakásukat. Clarendon körzetben tűzharc zajlott le rendőrök és fosztogatók között. A jamaicai kormány 48 órás kijárási tilalmat rendelt el.

A hurrikán előzőleg végigsöpört a Karib-tenger keleti medencéjén, összesen nyolc emberéletet követelve a térség szigetein. A Jamaicától északnyugatra fekvő Kajmán-szigeteken a légitársaságok pótlólagos járatokat iktattak be, hogy elszállítsák a vihar elől menekülő turistákat.

George Bush amerikai elnök felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Mexikónak a Dean hurrikán elleni védelemre hétfőn a kanadai Montebellóban az észak-amerikai államok csúcstalálkozóján. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS