2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Dean hurrikán hat embert ölt meg, most Jamaicában tarol

2007. augusztus 20. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

A Dean hurrikán vasárnap elérte Jamaica partjait; a viharos erejű szél fákat csavart ki, és háztetőket sodort le a szigetország keleti és déli részén. Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat.

A jamaicai kormány előzőleg 48 órás kijárási tilalmat rendelt el. Amíg a vihar el nem vonul, szüneteltetik az áramszolgáltatást.

A szigetországban mintegy ezer szükségszállást rendeztek be, és Portia Simpson Miller kormányfő ismételten felszólította a természeti csapás által leginkább fenyegetett övezetekben élőket arra, hogy sürgősen hagyják el otthonukat. Sokan ennek ellenére házaikban maradtak, mert attól félnek, hogy távollétükben kifosztják lakásukat. Clarendon településen máris tűzharc zajlott le rendőrök és fosztogatók között.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán 4-es erősségűnek besorolt hurrikán szeme közép-európai idő szerint éjjel két órakor 115 kilométerre volt a jamaicai fővárostól, Kingstontól, és óránként 30 kilométeres sebességgel haladt nyugat felé. Előzőleg végigsöpört a Karib-tenger keleti medencéjén, összesen nyolc emberéletet követelve a térség szigetein.

A Jamaicától északnyugatra fekvő Kajmán-szigeteken a légitársaságok pótlólagos járatokat iktattak be, hogy elszállítsák a vihar elől menekülő turistákat. A Petroleos Mexicanos (Pemex) mexikói állami olajipari konszern a vihar közeledte miatt megkezdte a Mexikói-öböl partjai mentén működő kőolajipari létesítmények részleges kiürítését. Összesen több mint 13 ezer munkást helyeznek biztonságba, a többiek kimenekítését a trópusi vihar erejétől tették függővé. A legfrissebb meteorológiai jelentések szerint a hurrikán hétfő éjjel éri el Mexikó keleti partvidékét, s ezután Quintana Rio és Campeche államokon keresztülhaladva végigsöpör az ország nyugati partvidékén, a Mexikói-öböl partján is.

A Dean eddig hat halálos áldozatot követelt, és súlyos károkat okozott a Karib-tenger térségében. Az óránként 240 kilométeres széllökésekkel a Karib-tenger keleti medencéjéből nyugat-északnyugati irányba haladó trópusi vihar eddig Franciaország két tengeren túli megyéjében, Martinique és Guadeloupe szigetén, illetve a velük szomszédos Saint Lucia szigeten pusztított, halálos áldozatokat is követelve. A viharos erejű szél lesodorta a tetőt a házakról, földcsuszamlásokat és áramkimaradást okozott, és hatalmas banán- és cukornádültetvényeket tarolt le. (MTI/dpa/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS