2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magadták magukat a géprablók

2007. augusztus 18. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

Megadta magát a török hatóságoknak az a két géprabló, aki szombaton reggel, 142 emberrel a fedélzetén eltérítette az Atlas-Jet török légitársaság repülőgépét.

A két férfit a földközi-tengeri török kikötőváros, Antalya repülőterén vették őrizetbe a hatóságok többórás alkudozást követően, miután elengedték utolsó túszaikat is. A gép valamennyi utasa és a személyzet összes tagja jól van, és egyelőre az antalyai repülőtér várótermében tartózkodnak.

Osman Günes török belügyminiszter közlése szerint a géprablók egyike török állampolgár, neve Mehmet Resat Özlü, társának pedig szíriai útlevele van, de valószínűleg palesztin származású. Személyazonosságát a török hatóságok jelenleg vizsgálják. Török televíziók jelentése szerint a második géprabló neve Mohammed Aziz. A csupán Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság közlekedési minisztere korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok politikája ellen tiltakozó két iráni férfi volt a géprabló.

A repülőgép 136 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén az észak-ciprusi Ercan repülőtérről indult el közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed hatkor Isztambul felé, és egy órával később Antalya repülőterén landolt. A két géprabló, akik azt állították, hogy pokolgép van náluk, azt követelte a pilótáktól, hogy vigyék a gépet Teheránba (más források szerint Szíria is megfelelt volna nekik), de ehhez nem volt a gépnek elegendő üzemanyaga. Nem ismeretes, hogy a gépeltérítők miért akartak Teheránba utazni, és miért választották az odajutásnak ezt a módját.

Röviddel a leszállás után a géprablók az utasok zömét elengedték. Több utasnak a maga erejéből sikerült kimenekülnie a gépből a vészkijáratokon keresztül. Néhányan közülük megsérültek. A pilóták szintén távoztak, de négy utas és a személyzet két tagja a fedélzeten maradt, amíg zajlottak a tárgyalások.

Törökországban, ahol a kurd szakadároktól a szélsőbaloldali terroristákig számos radikális csoport tevékenykedik, nem ritkák a gépeltérítések és pokolgépes fenyegetések. Az utóbbi években több gépeltérítési akciót sikerült úgy lezárni, hogy az utasok közül nem sérült meg senki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS